Germania propune extinderea Coridorului sudic de gaze cu o nouă conductă prin Alpi

Este necesară extinderea Coridorului de Gaze Sud printr-o nouă conductă prin Alpi, a spus cancelarul german Olaf Scholz a  în timpul unei conferințe de presă comune cu premierul italian Giorgia Meloni la Berlin.

„Este deosebit de important să extindem Coridorul sudic al gazelor. Cu noua conductă care traversează Alpii, dorim să îmbunătățim securitatea aprovizionării cu energie pentru ambele țări”, a adăugat el, potrivit publicației azere Trend.

„Suntem de acord că vrem să ne extindem cooperarea energetică pentru a consolida
aprovizionarea, securitatea și transformarea pe termen lung”, a spus cancelarul.
„Cu o nouă conductă peste Alpi, dorim să creștem securitatea aprovizionării ambelor țări”,
a adăugat Scholz. „În același timp, dorim să încheiem rapid un acord germano-italian
privind gazele și solidaritatea.”

Coridorul sudic al gazelor înseamnă de fapt ansamblul de conducte TANAP (care traversează Turcia) – TAP( din Turci/Grecia până în Italia) prin care curge gaz caspic către țările din zona Mediteranei. Traseul este operațional din 31 decembrie 2020 și pe aici curge gaz din Azerbaidjan. Costul proiectului a fost de 33 de miliarde de dolari.

În iulie 2022, Azerbaidjanul și UE au convenit să crească volumul livrărilor de gaze prin intermediul Coridorului Sudic de la nivelul actual de 10 miliarde de metri cubi la 20 de miliarde de metri cubi până în 2027.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *