Germania nu va forţa închiderea termocentralelor pe huilă până în 2026

Guvernul german nu va forţa companiile de utilităţi să închidă termocentralele care funcţionează pe bază de huilă în următorii şapte ani, potrivit unui proiect de lege care ar urma să fie aprobat săptămâna viitoare de Cabinetul de la Berlin, informează Reuters, preluată de Agerpres.

 

Germania are peste 40 de termocentrale care utilizează huilă, fie total, fie parţial, potrivit datelor Agenţiei federale pentru mediu.

Guvernul de la Berlin intenţionează să utilizeze o combinaţie de subvenţii şi licitaţii pentru a-i încuraja pe operatori să închidă voluntar termocentralele pe bază de cărbune începând de anul viitor. Proiectul de lege consultat de Reuters ar putea face acest proces mai costisitor deoarece prevede că Guvernul de la Berlin va aloca sume mai mari pentru stimulente. Aceste stimulente ar urmă să se reducă de la an la an, o strategie care să îi facă pe operatori să închidă mai devreme termocentralele.

Un plan anterior consultat de Reuters prevedea că firmele de utilităţi urmau să fie forţate să dezactiveze termocentralele pe huilă până în 2026, dacă până la acea dată nu urmau să fie închise, în mod voluntar, suficiente termocentrale. Revenirea asupra deciziei de închidere forţată va permite companiei de utilităţi Uniper să înceapă să producă energie la termocentrala Datteln 4, o facilitate modernă cu o valoare de 1,5 miliarde euro. Conform planurilor iniţiale, această termocentrală cu o capacitate 1,1 Gigawaţi nu ar fi trebuit să intre în serviciu.

De asemenea, Reuters susţine că Guvernul de la Berlin vrea să ajungă la un acord cu firmele de utilităţi cu privire la un calendar pentru închiderea termocentralelor care funcţionează pe bază de lignit şi să convină asupra unui cadru pentru acordarea de compensaţii. Începând din 2020, Guvernul de la Berlin va decide în fiecare an câţi gigawaţi de energie produsă în termocentralele pe bază de lignit ar trebui eliminaţi din reţea şi va cere companiilor de utilităţi să trimită estimări cu privire la compensaţii. Costul închiderii termocentralelor pe bază de lignit este estimat la peste două miliarde euro.

Toate aceste măsuri fac parte dintr-un plan mai amplu al autorităţilor germane care prevede închiderea termocentralelor pe cărbune până în 2038, plan ce va fi supus votului camerei inferioare a Parlamentului în situaţia în care cabinetul de miniştri îl va aproba la începutul săptămânii viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *