Germania ar vrea să aplice retroactiv taxa pe profiturile excepționale ale companiilor din energie

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat că guvernul de la Berlin analizează dacă este posibil din punct de vedere legal ca taxa pe profiturile excepţionale ale companiilor energetice să fie aplicată retroactiv, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Duminică, Berlinul a impus o taxă producătorilor de energie în cadrul unui pachet în valoare de 65 de miliarde de euro destinat redistribuirii profiturilor excepţionale generate de producătorii de energie care au profitat de pe urma preţurilor mari la gaze. Această taxă ar urma să aducă la buget venituri de ordinul zecilor de miliarde de euro.

Întrebat de Frankfurter Allgemeine Zeitung dacă această taxă ar putea fi aplicată retroactiv, Olaf Scholz a spus: „acest lucru va trebuit verificat din punct de vedere legal”.

Cancelarul german a apreciat că această taxă este necesară pentru a stabiliza piaţa de electricitate, adăugând că va exista suficientă electricitate în cea mai mare economie a Europei, dar a avertizat în acelaşi timp că criza energetică nu va dispărea prea curând. „Din păcate, criza energetică va continua pentru o anumită perioadă”, a spus Scholz.

De asemenea, Scholz a spus că decizia Germaniei de a prelungi durata de funcţionare a două din centralele sale nucleare este destinată doar să asigure că va exista suficientă electricitate la iarnă şi nu înseamnă că Berlinul îşi regândeşte planurile privind renunţarea la energia nucleară.

Anterior, ministrului economiei Robert Habeck a anunţat că guvernul de la Berlin va menţine în stand-by două din ultimele trei centrale nucleare ale Germaniei. În loc să fie închise, aşa cum era planificat, la sfârşitul anului, cele două centrale vor fi păstrate în rezervă până la mijlocul lunii aprilie, pentru cazul în care va fi nevoie de ele pentru stabilizarea reţelei de electricitate în sudul ţării în această iarnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *