Germania a închis 15 centrale electrice pe cărbune în perioada Paștelui catolic pentru a se asigura că țara își va îndeplini obiectivele de neutralitate climatică, a spuss ministrul Economiei, Robert Habeck, afirmând că aceste centrale nu erau „nici necesare, nici economice”, scrie Euractiv.
Germania își propune să elimine treptat centralele electrice pe cărbune până în 2030. Cu toate acestea, din cauza crizei energetice care a rezultat în urma războiului din Ucraina, 15 centrale electrice au fost menținute temporar în rețea pentru a lupta împotriva creșterii prețurilor la energie. Cum prețurile s-au redresat de atunci, Germania a decis să le închidă, potrivit sursei citate.
„Prin urmare, mai multe centrale electrice pe cărbune care au fost încă în rețea, ca măsură de precauție în ultimii doi ani, sunt acum de prisos și pot fi scoase definitiv din rețea”, a declarat Habeck pentru agenția germană de presă DPA
Inflația a atins în 2022 un nivel record al ultimilor 40 de ani în Germania, din cauza prețurilor ridicate la energie, dar aceasta și-a revenit de atunci și a scăzut în martie la cel mai scăzut nivel din iunie 2021 încoace.
Prețurile la electricitate și gaze au scăzut semnificativ, în timp ce extinderea energiilor regenerabile înseamnă că „majoritatea electricității provine acum din surse curate și prietenoase cu clima”, a spus Habeck.
Ce s-a închis
Potrivit Euractiv și Enerdata, capacitatea totală închisă se ridică la 4.400 MW, în 15 centrale electrice. Este vorba despre cinci centrale pe lignit ale RWE cinci centrale electrice pe lignit ale RWE de la locațiile Grevenbroich-Neurath și Bergheim-Niederaussem din Renania (2,1 GW), anunțată deja de companie înainte de momentul închiderii. La acestea se adaugă a două unități de 500 MW (unitățile E și F) de la centrala electrică Jänschwalder a LEAG din Brandenburg. Ulterior, Ministerul german al Economiei a anunțat închiderea a încă opt centrale electrice pe cărbune, cu o capacitate totală de 1.300 MW.
Germania intenționează să elimine treptat energia pe bază de cărbune din mixul său energetic până în 2030. La sfârșitul anului 2022, cărbunele reprezenta încă 37 GW (16% din capacitatea instalată a Germaniei) și 33% din producția de energie electrică, cu un aport de peste 189 TWh. Conform estimărilor preliminare, ponderea centralelor electrice pe bază de cărbune a scăzut la 26% în 2023.