Germania, a doua cea mai atractivă țară din lume pentru regenerabile, după SUA

Germania a depășit China și a devenit a doua cea mai atractivă țară din lume pentru investițiile în surse regenerabile de energie, datorită eforturilor sale de a accelera reforma pieței energiei și de a se îndepărta de combustibilii fosili, potrivit unui studiu publicat marți și citat de Reuters.

Într-un clasament anual al celor mai importante 40 de piețe de energie regenerabilă din lume realizat de compania de consultanță EY, Statele Unite s-au clasat pe primul loc, iar Germania a urcat un loc, ajungând pe poziția a doua pentru prima dată în ultimul deceniu.

Germania a fost cel mai mare cumpărător european de gaz rusesc până la războiul din Ucraina și a fost, de asemenea, dependentă de energia nucleară și de cărbune. Cu toate acestea, și-a închis ultimele trei centrale nucleare în aprilie.

„În timp ce aceasta este o etapă importantă în progresul său către obiectivele accelerate de tranziție energetică, este probabil să existe o creștere a utilizării cărbunelui pe termen scurt, pentru a reduce efectele intermitenței în aprovizionarea cu energie electrică”, se arată în raport.

Germania își propune ca, până în 2030, energia din surse regenerabile să reprezinte 80% din mixul său energetic. În prezent, energiile regenerabile reprezintă 46%, în creștere de la 41% la începutul anului 2022, se arată în raport.

Statele Unite și-au păstrat prima poziție în acest indice, susținute de adoptarea anul trecut a Legii privind reducerea inflației, care alocă 369 de miliarde de dolari pentru investiții în securitatea energetică și schimbările climatice.

Cu toate acestea, există un blocaj al proiectelor de energie regenerabilă care așteaptă să fie conectate la rețelele regionale. Chiar dacă sectorul eolian offshore a crescut, obiectivul administrației americane de a avea 30 de gigawați (GW) de energie eoliană offshore până în 2030 va fi probabil ratat cu 10 GW, conform datelor actuale de construcție anunțate de dezvoltatori, se arată în raport.

 

1 Comment

  1. Sigur, din punct de vedere al capacităților de producție, pe care această țară trebuie să le instaleze, este foarte atractivă. Pentru a-și atinge obiectivele de mediu pentru 2030, Germania trebuie să instaleze zilnic cinci turbine eoliene, o suprafață echivalentă a patruzeci de terenuri de fotbal cu panouri foto-voltaice și cel puțin cinci kilometri de rețea de distribuție. Germania are însă două probleme imense. Prima: o birocrație sufocantă, comparabilă cu cea a unor țări din estul Europei. A doua: are cel mai mare deficit, din UE de personal cu pregătire tehnică. Această a doua problemă, Germania nu o poate rezolva și nici nu o va face. Costul foarte ridicat al carburanților, gazelor și energiei electrice, face ca Germania să nu mai fie ce a fost. Cât timp guvernul federal nu va avea o politică unitară, atât în privința energiei cât și a fiscalității față de cei care muncesc legal, Germania nu va rezolva această problemă. În altă ordine de idei, același guvern federal, dorește să plafoneze prețul energiei electrice pentru companii, iar diferența de preț să o suporte populația. De ce?! Pentru că Germania începe să se ”dezindustrializeze”. Nu vorbesc din bezna minții, ci am citit niște articole pe probleme economice. În caz de nevoie, pot furniza link-urile și traducerea în limba română, a acelor articole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *