George Niculescu, ANRE: Digitalizarea permite consumatorilor să beneficieze de servicii energetice inovatoare

Noul președinte al ANRE, George-Sergiu Niculescu, a participat la Forumul de Reziliență Cibernetică, organizat de Centrul Român al Energiei (CRE), sub patronajul Centrului Euro- Atlantic pentru Reziliență din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), cu sprijinul Asociației Române pentru Securitatea Sistemelor Informatice, al Academiei Cyberspace și al Asociației „România Emblematică”.

Niculescu a vorbit despre necesitatea consolidării securității cibernetice concomitent cu modernizarea și diversificarea surselor de energie în vederea asigurării securității energetice, cu energie sigură și durabilă, la prețuri accesibile.

Totodată, președintele ANRE a subliniat importanța digitalizării și securizării sistemelor energetice, acest proces aducând multe beneficii deopotrivă pentru întreprinderi și consumatori.

“Această tendință de digitalizare face sistemul energetic mai inteligent și permite consumatorilor să beneficieze de servicii energetice inovatoare. În contextul digitalizarii si a securității cibernetice mă gândesc la provocările pe care le va aduce proiectul cablului care va lega zona Caspică de Europa și care, conform Acordului semnat la București pe 17 Decembrie 2022, va străbate Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria. O astfel de inițiativă va contribui la îmbunătățirii securității energetice și va impulsiona procesul de interconectare cu alte țări”, a spus Niculescu.

La finalul discursului, Niculescu a salutat inaugurarea, cu ocazia Zilei Europei, a Centrului European de Competențe în materie de Securitate Cibernetică, în cadrul Universității Politehnica București, precizând că acest centru va reuni resurse şi experţi de nivel înalt din întreaga UE în scopul de a dezvolta soluţii inovatoare la ameninţările cibernetice.

Forumul de Reziliență Cibernetică a vizat în principal expunerea problematicilor de securitate cibernetică și reziliență în infrastructura critică energetică, prezentând, de asemenea, exemple de bune practici și cele mai bune tehnologii digitale disponibile în contextul tranziției energetice, precum și cerințele și programele privind educația și conștientizarea cibernetică.

E-nergia.ro a fost partener media al evenimentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *