Gazul din Azerbaidjan va putea ajunge în România abia în vara lui 2022

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că interconectorul Bulgaria-Grecia, foarte important pentru România, va fi totuși finalizat vara viitoare. Cu jumătate de an întârziere față de ultimul termen, întârziat și el.

Iată ce a scris ministrul Energiei pe pagina sa de facebook:

“Astăzi am avut o întâlnire de lucru cu omologul meu din Bulgaria – ministrul Energiei Andrey Zhivkov, în marja participării la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, de la Sofia.

Discuțiile s-au concentrat pe viitoarele acțiuni pentru întărirea relațiilor bilaterale dintre cele două state, dar și despre viitoare proiecte comune de investiții în domeniul energiei regenerabile (hidro și offshore wind), despre creșterea interconectării pentru transportul energiei electrice.

Totodată, am primit asigurări că interconectorul de gaze Bulgaria – Grecia va fi finalizat până în luna iulie 2022, astfel încât Coridorul Vertical să fie operațional iar gazul azer și LNG-urile din porturile grecești să poată ajunge în BRUA”.

Interconectorul despre care a vorbit Virgil Popescu este important pentru România pentru că, odată cu finalizarea lui, ar putea ajunge la noi, așa cum a spus ministrul, și gaze azere care au ajuns în Europa prin conducta TANAP-TAP, operațională deja, și gaze care vor fi descărcate în terminalele de LNG din Grecia: unul operațional și unul în construcție.

Interconectorul este un proiect de gazoduct de 182 km, care ar urma să conecteze orașul grec Komotini de cel bulgar Stara Zagora, și care ar urma practic să aducă în Bulgaria de la 3 până la 5 miliarde de metri cubi de gaze pe an, fie din Azerbaijan fie din Grecia (LNG). Interconectorul ar fi trebuit să fie gata deja, iar după mai multe întîrzieri, ultimul termen avansat de firma de proiect era finalul acestui an

Directorul Transgaz, Ion Sterian, s-a plâns în mai multe rânduri de lentoarea cu care bulgarii și grecii derulează proiectul interconectorului între rețelele de gaze ale celor două state. Un text pe această temă, cu implicațiile negative ale situației asupra României, aici:

Micul „război” al gazelor din Balcani: șeful Transgaz acuză din nou comportamentul bulgarilor, care sunt mizele

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *