Gazul de şist: şansa Europei de Est să scape de gazul rusesc

Tehnologia gazelor de şist, care a adus în SUA cele mai scăzute preţuri ale gazelor naturale pentru consumatori din 2002, este „dezlănţuită” în Europa de Est, ameninţând să reducă dominaţia Rusiei asupra resurselor energetice din regiune, se arată într-o analiză Bloomberg, preluată de Mediafax.

Companii precum Exxon Mobil, Chevron şi Talisman Energy conduc campania de explorare a gazelor din roci de şist, din Polonia până în România şi Bulgaria. Gazele naturale astfel obţinute ar putea acoperi cererea din regiune pentru aproape 80 de ani, potrivit Energy Information Administration (EIA), o agenţie guvernamentală americană, potrivit analizei Bloomberg.

Polonia, unde s-a investit cel mai mult în această tehnologie, a construit şapte puţuri din 124 planificate, iar rezultatele sunt în curs de evaluare.

O campanie de foraj derulată cu succes ar redesena „harta energiei” în Europa, un continent care depinde în mare măsură de Rusia, de unde se importă circa 25% din gazul consumat.

Eforturile de identificare a unor noi resurse de gaze sunt mai urgente ca oricând, după ce Germania a anunţat că va închide treptat, până în 2022, toate reactoarele nucleare de pe teritoriul său, şi pe măsură ce limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră devine tot mai dură.

„Nevoia Europei Centrale şi de Est de a încerca cel puţin să descopere dacă dispun de această resursă este mult, mult mai mare decât în Europa de Vest”, comentează Oswald Clint, senior energy analist la Sanford C. Bernstein & Co., în Londra.

EIA estimează că Europa de Est are rezerve de 7.100 miliarde metri cubi de gaze de şist. Numai Polonia ar putea „sta” pe 5.200 de miliarde de metri cubi, suficient pentru a acoperi consumul intern timp de 300 de ani.

Citeşte mai mult pe mediafax.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *