Gazul azer n-a găsit încă drumul spre Europa, dar Nabucco rămâne în cărţi

Decizia referitoare la ruta care va fi utilizată de Azerbaidjan pentru exportul gazelor sale naturale spre Europa a fost amânată până în primul trimestru al anului viitor, potrivit unei declaraţii a preşedintelui companiei petroliere de stat Socar, Rovnag Abdullayev.

Azerii au de ales între cele trei proiecte de gazoducte, Nabucco, ITGI (Italia-Turkey-Greece Interconnector) şi TAP (Trans Adriatic Pipeline), companiile de proiect ale acestora depunând oferte finale pentru transportul gazelor naturale din Azerbaidjan în Europa.
“În prezent propunerile trimise sunt analizate cu atenţie. Este posibil ca acest proces să continue până în primul trimestru din 2012” a declarat Rovnag Abdullayev, care a exclus speculaţiile referitoare la abandonarea proiectului Nabucco. „Nabucco, la fel ca şi TAP şi ITGI sunt luate în continuare în consideraţie”, a spus preşedintele Socar.

Furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan către Europa face parte din cea de-a doua fază de dezvoltare a uriaşului zăcământ Shah Deniz, ale cărui rezerve sunt estimate la 1.200 miliarde metri cubi. În prezent, gazul azer este transportat spre Georgia şi Turcia printr-un gazoduct din Caucazul de Sud. Europa este însă interesată că coopereze cu Azerbaidjanul ca sursă de gaze pentru proeictul coridorului sudic al gazelor.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *