Gazprom vrea să devină producător și furnizor de electricitate în Franța

Gigantul rus al gazelor Gazprom se arată interesat de piaţa franceză de electricitate, după ce a făcut paşi importanţi pe cea a gazelor, scrie presa franceză.

 

Gazprom intenţionează să devină şi furnizor şi producător de electricitate în Franţa, prin participarea la construcţie de centrale pe gaze, în ciclu combinat. “Suntem atenţi la legea NOME (noile reglementări referitoare la deschiderea pieţei de electricitate din Franţa-n.red.). Gazprom este interesată să intre pe această piaţă” a spus Iuri Virobian, director al filialei franceze a Gazprom Marketing et Trading.

 

Referitor la producţie “studiem câteva proiecte în parteneriat cu firme care sunt deja implicate în astfel de proiecte. Energia nucleară  este bună, dar Franţa are nevoie de electricitate şi din alte surse” a spus Virobian.
Investiţia într-o centrală pe gaze în ciclu combinat este de 600 de milioane de euro pentru o capacitate de 900 MW. Oficialul Gazprom a mai spus că ruşii sunt interesaţi şi de energia regenerabilă, având deja discuţii cu mai mulţi parteneri francezi.

 

Ca şi restul companiilor din energie, Gazprom aşteaptă modalităţile de aplicare a legii reeferitoare la deschiderea pieţei şi, mai ales, vrea să vadă care va fi preţul la care EdF va revinde un sfert din energia electrică pe care o produce. “La un preţ de 38-40 de euro/MWh am putea intra pe piaţă” spune Virobian. Prezentă în Franţa din 2007, Gazprom a ajuns la o cotă de 6% din piaţa franceză de gaz, şi şi-a dublat livrările de gaze către marii consumatori industrial, ajungând la  10 TWh în 2011. Gazprom are 30 de puncte de livrare în Franţa, printre clienţi figurând un mare constructor auto, un foarte mare jucător din industria chimică şi un lanţ de distribuţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *