Gazprom se aşteaptă la o redresare a pieţei gazelor în Europa în trimestrul trei din 2020

Grupul rus Gazprom se aşteaptă ca cererea de gaze în Europa, afectată de pandemia de coronavirus (COVID-19), să înceapă să se redreseze din trimestrul trei 2020, se arată într-o analiză a băncii de investiţii ruseşti Renaissance Capital (Rencap), transmite Reuters, preluată de Agerpres.

În ultimele săptămâni a accelerat declinul cererii pentru gazele naturale ruseşti, în urma restricţiilor impuse pentru limitarea epidemiei şi a vremii calde.

„În condiţiile în care China va relua în martie importurile de gaze naturale lichefiate (LNG), Gazprom se aşteaptă la revenirea creşterii pe pieţele din Europa în trimestrul trei din 2020”, se arată în raportul Renaissance Capital.

De asemenea, analiştii băncii apreciază că Gazprom vrea să obţină anul acesta un flux de numerar pozitiv şi îşi menţine angajamentul faţă de noua sa politică de dividende.

Reprezentanţii Gazprom nu au răspuns imediat solicitării de a comenta analiza.

Vânzările de gaze naturale în Europa reprezintă o sursă crucială pentru veniturile realizate de grupul rus de stat Gazprom, care se confruntă cu preţurile reduse şi rivalitatea venită din partea altor surse de gaze, precum gazele naturale lichefiate.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei.

Separat, Rencap a informat că producătorul rus de petrol Rosneft crede că o reducere a producţiei de ţiţei de zece milioane de barili pe zi (bpd) de către Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii din afara cartelului (Alianţa OPEC+) ar fi suficientă pentru reechilibrarea pieţelor.

De asemenea, Rosneft apreciază că scăderea cererii de ţiţei pe plan global va continua în aprilie, dar va începe să se redreseze din mai. Compania se aşteaptă ca cererea de petrol în 2020 să fie cu 5 – 7 milioane de barili pe zi mai scăzută decât în 2019.

RenCap adaugă că Rosneft şi-ar putea reduce cheltuielile anuale de investiţii sub 700 de miliarde de ruble (9,3 miliarde de dolari), faţă de cea mai recentă estimare, de 850 miliarde de ruble – 1.000 miliarde de ruble, pentru a sprijini generarea fluxului de numerar.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a crescut miercuri cu 0,97 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 32,84 dolari. Este la aproape jumătate faţă de nivelul de la finalul lui 2019.

Atât Goldman Sachs, cât şi alte mari bănci, precum Morgan Stanley, şi-au revizuit prognozele privind creşterea cererii de petrol, Morgan Stanley estimând că cererea de petrol a Chinei va stagna în 2020. De asemenea, Goldman Sachs se aşteaptă la o contracţie de 150.000 de barili pe zi a cererii mondiale de petrol.

În primul trimestru din 2019, s-a înregistrat cel mai scăzut nivel al preţului ţiţeiului din ultimii 18 ani, după ce măsurile adoptate pentru stoparea răspândirii pandemiei de coronavirus (COVID-19) au redus cererea de ţiţei pe plan global, iar Arabia Saudită şi Rusia au intensificat bătălia pentru cota de piaţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *