Gazprom reduce preţurile la gaze pentru unii consumatori europeni

Concernul rus din domeniul gazelor naturale Gazprom a redus cu 10% preţul contractual la livrările de gaze pentru unii consumatori europeni, relatează vineri BBC Russian şi The Financial Times, cu referire la o declaraţie a vicepreşedintelui Gazprom Aleksandr Medvedev.

 Această reducere vizează contractele pe termen lung încheiate de Gazprom cu unele companii europene, cum ar fi GDF Suez (Franţa), Wingas (Germania), SPP (Slovacia) şi Botas (Turcia)., potrivit Agerpres.

„Partenerii noştri ne-au cerut să luăm în calcul o reconsiderare a preţului. Am operat o ajustare a parametrilor formulei de formare a preţului la livrările de gaze, ceea ce a dus la o reducere relativă a preţurilor cu o medie de 10%”, citează Gazeta.rus declaraţia făcută de Aleksandr Medvedev, şeful diviziei de exporturi a Gazprom.

„Preţul nou va garanta competitivitatea gazului rusesc”, a mai spus el, indicând totodată că monopolul rus de gaze nu a fost de acord cu solicitarea clienţilor săi privind creşterea procentului de gaze legat de preţul de pe piaţa spot (denumire generica dată pieţei pentru marfa efectivă a cărei livrare este imediată făcându-se contra bani gheaţă).

Gazprom a mai revizuit în trecut preţul la gazele livrate mai multor consumatori europeni. Astfel, în 2010, gigantul rus a redus preţul contractual la gaze pentru un număr de companii italiene, slovace, franceze şi germane, menţionează BBC Russian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *