Gazprom reduce livrările de gaze către OMV

Compania austriacă de petrol și gaze OMV a fost informată de gigantul rus al gazelor Gazprom că aprovizionarea cu gaze va fi redusă, a informat joi cotidianul Vedomosti, citând un purtător de cuvânt al OMV, după cum transmite agenția rusă de presă TASS.

Compania a declarat miercuri ziarului că livrările de gaze vor fi reduse, dar nu a precizat în ce măsură. „Dar această reducere poate fi complet compensată de OMV”, a spus purtătorul de cuvânt.

Un purtător de cuvânt al Eni din Italia a mai spus miercuri că și compania sa a fost notificată de Gazprom despre o reducere cu 15% a livrărilor de gaze.

Compania rusă Gazprom a anunţat miercuri reducerea cu încă o treime a livrărilor de gaz spre Europa prin gazoductul Nord Stream, motivând că a fost nevoită să oprească un echipament al firmei germane Siemens, a doua zi după o primă reducere drastică, ceea ce l-a făcut pe un ministru german să afirme că Rusia încearcă să provoace creşterea preţurilor, relatau ieri AFP şi DPA.

„Gazprom opreşte funcţionarea unei alte turbine cu gaz a Siemens la staţia de comprimare Portovaia”, unde are loc umplerea Nord Stream, şi a cărei producţie cotidiană va trece joi de la 100 la 67 de milioane de metri cubi pe zi.

Miercuri, Gazprom a anunţat o primă scădere de la 167 la 100 de milioane mc, explicând această decizie prin lipsa compresoarelor Siemens, ceea ce împiedică funcţionarea tuturor unităţilor sale de comprimare a gazului. Ultima decizie ridică la aproape 60% scăderea aprovizionării cotidiene prin gazoductul submarin care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică.

Dacă Gazprom a justificat aceste scăderi din motive tehnice, Berlinul a denunţat miercuri, înainte de anunţul celei de a doua reduceri, o „decizie politică” a Moscovei, într-un context de vii tensiuni cu ţările occidentale din cauza conflictului din Ucraina.

Exporturile de gaz rusesc spre Europa sunt în scădere constantă de la începutul sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei, Uniunea Europeană încercând să scape de dependenţa energetică faţă de Moscova.

Gazprom a anunţat miercuri că exporturile spre ţările care nu fac parte din Comunitatea Statelor Independente, un grup care reuneşte nouă foste republici sovietice, au scăzut cu 28,9% între 1 ianuarie şi 15 iunie în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

OMV a declarat la începutul lunii iunie că a plătit în euro pentru aprovizionarea Rusiei cu gaz conform noului model (transferul plăților către Gazprombank în euro) și plata s-a făcut fără probleme.

OMV a fost primul client occidental al Gazprom

OMV este acționarul majoritar al Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de  Sud Est.  Compania austriacă a fost prima din Europa Occidentală care a semnat un contract de achiziție de gaze pe termen lung, în 1968, cu Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *