Ruşii de la Gazprom şi austriecii de la OMV negociază în continuare un posibil schimb de active, însă achiziţionarea de către OMV a unor active Gazprom nu se află pe agenda discuţiilor, a declarat marţi ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, transmite Sputnik.
În luna decembrie 2016, OMV şi grupul rus Gazprom au semnat un acord de bază privind schimbul unor active, conform căruia Gazprom va primi o participaţie de 38,5% din acţiunile companiei OMV (NORGE) AS, o companie concentrată pe explorarea şi producţia de petrol în Norvegia. În schimb, OMV va primi o participaţie de 24,98% într-un proiect destinat dezvoltării blocurilor 4 şi 5 ale formaţiunii Achimov, parte a zăcământului de petrol, gaz şi condensat Uregoy din Siberia.
Luna trecută, Reuters informa că OMV ar dori să cumpere direct anumite active ale Gazprom din Siberia, după ce autorităţile norvegiene şi-au exprimat nemulţumirea faţă de schimbul de active negociat de OMV cu Gazprom, acord care va oferi gigantului rus acces la resursele de pe platoul continental norvegian.
‘Negocierile se concentrează pe schimbul de active iar lucrările nu s-au finalizat, vor continua. Sunt sigur că se va ajunge la decizie’, a declarat marţi seară ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, întrebat fiind dacă se poartă discuţii cu privire la vânzarea directă a unor active Gazprom.
Cu toate acestea, finalizarea acordului bilateral între Gazprom şi OMV a început să fie afectată de întârzieri după alegerile parlamentare care au avut loc în Norvegia în luna septembrie a anului trecut, a dezvăluit directorul general de la OMV, Rainer Seele.
Un purtător de cuvânt de la OMV a declarat anterior că discuţiile cu Gazprom sunt în derulare iar compania austriacă este încrezătoare că va încheia tranzacţia până la finele anului.
OMV are participaţii la peste 30 de licenţe de pe platoul continental norvegian, inclusiv la zăcămintele care produc Gullfaks, Gudrun şi Edvard Grieg precum şi la zăcământul de gaze arctic Aaasta Hansteen care ar urma să demareze producţie la finele acestui an. De asemenea, descoperirea sa de petrol Wisting din Marea Barents ar putea demara producţia în 2024-2025.
OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.