Gazprom oferă Ucrainei un discount de 25% la prețul gazului, pentru a putea continua tranzitul spre Europa

Alexei Miller, directorul general al Gazprom, a avut o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin, pe tema aprovizionării cu gaze a Ucrainei și a continuării tranzitului de gaze spre Europa, în condițiile în care acordul actual între cele două țări expiră la sfârșitul anului.

Miller a spus că Gazprom a oferit un discount Ucrainei, care ar pute duce la scăderea prețului către consumatorii finali ucraineni de 25%.

Iată declarația lui Miller, extrasă de pe site-ul Gazprom

“Înainte de sfârșitul anului, Gazprom va injecta cel puțin 11,4 miliarde de metri cubi de gaz în depozitele europene, de peste două ori mai mult decât anul trecut. Vedem că partenerii noștri europeni injectează gaz într-un ritm foarte rapid, iar colegii noștri ucraineni încearcă să-i urmeze.

Fără îndoială, unul dintre factorii pentru care se înmagazinează mai mult gaz este expirarea contractului de tranzit de gaze cu Ucraina, la 31 decembrie a acestui an.

Problema contractului de tranzit este esențială și, totuși, întrebarea prioritară este dacă Ucraina va cumpăra gaz rusesc în baza unui contract direct. La urma urmei, răspunsul la această întrebare ne va spune, de asemenea, ce capacități de de transport a gazelor trebuie să rezervăm pentru a furniza gaze către Ucraina.

Desigur, ne va oferi și o imagine a nivelului prețurilor pentru consumatorul final din Ucraina, deoarece, dacă Gazprom va încheia un contract direct pentru furnizarea de gaze, prețul gazului pentru consumatorul final din Ucraina ar putea scădea cu 25% față de nivelul actual.

Cu toate acestea, aș dori să subliniez că principala chestiune este furnizarea de gaz către piața ucraineană. Este o problemă de negocieri bilaterale între Rusia și Ucraina”

Faptul că la finalul anului expiră contractul de tranzit între Ucraina și Rusia a stârnit preocuparea unor țări din estul Europei, dependente de gaz rusesc  care vine pe ruta ucraineană. Și autoritățile de la București au admis că, în această iarnă există un risc inclusiv pentru România. Detalii puteți citi aici:

Alertă: ANRE anunță posibilitatea sistării livrărilor de gaze rusești în această iarnă și impune stocuri suplimentare

 

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *