Gazprom își reduce semnificativ investiţiile în contextul diminuării exporturilor

Gigantul rus Gazprom a anunţat joi că în 2024 intenţionează să îşi reducă investiţiile cu 20%, comparativ cu 2023, în contextul diminuării exporturilor de gaze spre Europa, dar şi al poverii fiscale mari, transmite AFP, citată de Agerpres.

De la debutul invaziei ruseşti în Ucraina, în luna februarie 2022, ţările europene şi-au redus semnificativ importurile de gaze din Rusia în încercarea de a reduce capacitatea Moscovei de a finanţa conflictul.

„Valoarea totală a programului de investiţii al Gazprom pentru 2024 se ridică la 1.573 miliarde de ruble (16,3 miliarde de euro)”, a precizat compania controlată de statul rus, într-un comunicat de presă.

Cifra reprezintă o scădere de 20% comparativ cu planul de investiţii din 2023 al Gazprom (1.965 miliarde de ruble), care a fost revizuit deja în jos în vară (cu 14,5%) comparativ cu planul iniţial anunţat anul trecut.

Reducerea decisă cu privire la programul de investiţii pe 2023, de aproximativ 3,4 miliarde de euro, este deja o dovadă a situaţiei financiare fragile a grupului Gazprom, un pilon important al economiei ruseşti care este supusă sancţiunilor occidentale de aproape doi ani.

În primele nouă luni din acest an, profitul net al Gazprom a scăzut cu 44% comparativ cu perioada similară a lui 2022, până la 4,6 miliarde de euro.

Grupul rus este afectat de hotărârea europenilor, principalul client al Gazprom din străinătate, de a-şi reduce dependenţa energetică de Moscova. Sabotajul gazoductelor Nord Stream 1 şi 2, în luna septembrie 2022, a provocat oprirea aproape totală a livrărilor de gaz rusesc spre Uniunea Europeană. De atunci, Gazprom încearcă să găsească noi clienţi însă pentru moment nu dispune de infrastructurile necesare pentru a livra gaze naturale prin conducte spre Asia.

În paralel s-au înmulţit şi incertitudinile la adresa Grupului, care este supus şi unei presiuni fiscale puternice, fără a avea acces la finanţări internaţionale. Aceasta în condiţiile în care Gazprom trebuie să demareze şi un proiect de extindere a reţelei interne de distribuţie a gazelor naturale.

Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale şi unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *