Gazprom împrumută 2,14 miliarde de euro operatorului gazoductului TurkStream

Grupul rus Gazprom a anunţat luni că va acorda un credit de până la 2,14 miliarde euro subsidiarei sale South Stream Transport B.V., care construieşte conducta destinată să facă legătura între Rusia şi Turcia via Marea Neagră, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Gazprom a precizat că împrumutul va fi utilizat pentru refacerea capitalului de lucru şi va avea o rată anuală a dobânzii de 3,98%. Împrumutul ajunge la maturitate în data de 30 decembrie 2023.

South Stream Transport B.V. este o societate cu sediul la Amsterdam, Olanda. Compania este o subsidiară a grupului Gazprom responsabilă pentru supervizarea construcţiei secţiunii offshore a gazoductului TurkStream din Marea Neagră.

Cu o lungime de 900 de kilometri, gazoductul TurkStream va lega Anapa de regiunea Thracia de pe coasta turcească a Mării Negre. Una din cele două linii ale gazoductului este destinată aprovizionării pieţei din Turcia cu gaze naturale ruseşti iar cea de-a doua ar urma să transporte gaze naturale către ţările din sudul şi sud-estul Europei. Fiecare din cele două linii ale gazoductului TurkStream ar urma să aibă o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi pe an. Costul total al proiectului este estimat la 11,4 miliarde de euro.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

În 2017, Gazprom şi-a majorat exporturile de gaze naturale spre Europa cu 8,1%, până la valoarea record de 193,9 miliarde de metri cubi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *