Gazprom continuă să facă pierderi cu benzinăriile din România

În pofida unui an 2022 foarte bun pentru companiile petroliere, în contextul prețurilor mari ale carburanților, rețeaua de benzinării Gazprom din România a mers tot în pierdere, ca în fiecare am de când operează pe piața locală.

NIS Petrol SRL, compania locală deținută de firma NIS din Serbia, controlată la rândul ei de gigantul rus Gazprom, a înregistrat în 2022 o pierdere netă de 116 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 700 de milioane de lei, potrivit datelor de bilanț de la Ministerul Finanțelor.

Astfel, în condițiile unui an de excepție pentru comercianții de carburanți, firma care operează rețeaua de benzinării Gazprom din România, nu numai că nu a fost profitabilă, ba chiar și-a majorat pierderile față de anul precedent  – în 2021 pierderea netă a fost de aproape 107 milioane de lei, la afaceri mai mici, de 570 de milioane de lei.

De fapt, potrivit datelor Termene.ro, citate de Economica.net, este al zecelea an (cel puțin) consecutiv de pierderi pentru NIS Petrol SRL, companie care a fost înființată în 2011. NIS Petrol a deschis prima benzinărie Gazprom din România la finalul lui 2012, şi, de atunci, compania a nu a avut niciodată profit.

NIS Petrol operează acum o rețea de 19 benzinării în România, sub brandul Gazprom, majoritatea situate în zona Transilvaniei, cifră care a rămas neschimbată de câțiva ani.

Compania mai are un portofoliu de şase perimetre de petrol şi gaze concesionate pe teritoriul României, în vestul țării, la care are calitatea de operator.

Gazprom a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni la compania petrolieră naţională a Serbiei, NIS, în anul 2009, pentru 400 de milioane de dolari. Cu această ocazie, Gazprom a devenit proprietarul a două rafinării în Serbia, la Pancevo şi Novi Sad. După deschiderea primei staţii din România, ruşii ai anunţat planuri mari pentru piaţa românească, vorbind despre o reţea de 120 de staţii de distribuţie, până la finalul lui 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *