Gazprom a reluat ideea unui „mini South Stream” în Balcani. Acordurile au fost deja semnate

Grupul rus Gazprom a semnat acorduri cu Bulgaria, Serbia şi Ungaria pentru a dezvolta un gazoduct care să livreze în Balcani gaze naturale ruseşti ajunse în Turcia prin conducta Turkish Stream, ceea ce înseamnă practic o reluare a proiectului South Stream abandonat, dar de data aceasta cu o capacitate mai mică, informează un articol publicat vineri în cotidianul rus Kommersant, citat de Agerpres.

Publicaţia menţionată precizează că Gazprom şi guvernul ungar au semnat o ‘foaie de parcurs’ pentru dezvoltarea sistemului naţional de transport al gazelor naturale, iar documente similare au fost semnate în luna iunie cu Bulgaria şi Serbia. Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto a anunţat că documentul prevede livrarea a opt miliarde metri cubi de gaze naturale provenite de la Turkish Stream via Serbia.

‘Ruta Bulgaria-Serbia-Ungaria reprezintă, de fapt, o reluare a traseului de bază al conductei South Stream, care a fost abandonat în luna decembrie 2013 din cauza poziţiei Bulgariei şi a presiunilor venite de la Bruxelles’, susţine Kommersant.

Potrivit publicaţiei ruse, diferenţa faţă de proiectul original este că de data aceasta conducta nu va trece direct prin Marea Neagră între Rusia şi Bulgaria, ci prin Turcia. ‘În plus, doar una dintre cele două conducte care formează Turkish Stream, adică o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi de gaze naturale, va merge spre Balcani, cu 25% mai puţin decât capacitatea South Stream,’ susţine Kommersant.

Publicaţia menţionată avertizează însă că, deşi o astfel de opţiune ar permite Gazprom să aprovizioneze cu gaze naturale statele din Balcani, grupul rus nu poate construi simultan cea de a doua conductă a Turkish Stream şi conducta Poseidon care ar urma să aprovizioneze cu gaze sudul Italiei.

În prezent, Ungaria şi Serbia pot fi aprovizionate cu gaze ruseşti doar via Ucraina, ceea ce ar forţa Gazprom să renegocieze cu Kievul acordurile privind tranzitul gazelor naturale după 2020.

La finele lunii trecute, preşedintele rus, Vladimir Putin, a inaugurat lucrările de construcţie a sectorului submarin al gazoductului TurkStream către Turcia. Estimat la şase miliarde de dolari, proiectul prevede construirea a două conducte cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi de gaz pe an fiecare, prima urmând să fie finalizată din 2018 şi cea de-a doua la sfârşitul lui 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *