Gazprom a oprit livrările de gaze către Finlanda

Grupul energetic rus Gazprom a anunţat, sâmbătă, că a încetat să mai livreze gaze naturale Finlandei, ca urmare a refuzului operatorului de sistem finlandez (Gasum) de a plăti în ruble pentru gazele naturale ruseşti, informează AFP, citată de Agerpres.

Gazprom Export a cerut clienţilor europeni să plătească în ruble pentru livrările de gaze ruseşti, ca urmare a sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei, dar Finlanda a refuzat să facă acest lucru.

„Livrările de gaze naturale către Finlanda, în cadrul contractului de aprovizionare cu Gasum au fost întrerupte”, a anunţat compania energetică finlandeză, care a adăugat că poate obţine gaze naturale de la alţi furnizori, astfel încât să îşi continue activităţile în mod normal.

În condiţiile în care nu a primit plata în ruble de la compania energetică finlandeză Gasum până la data limită de 20 mai, Gazprom a „oprit complet livrările de gaze”, a confirmat şi grupul rus într-un comunicat de presă.

Întreruperea livrărilor de gaze către Finlanda vine după ce, la data de 27 aprilie, Gazprom a oprit complet livrările de gaze naturale în Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări, ceea ce a dat naştere la temeri că şi alte state europene ar putea să ajungă într-o situaţie similară.

Moscova le-a spus cumpărătorilor străini de gaze că trebuie să îşi deschidă un cont la banca rusească de stat Gazprombank, în care să depoziteze euro sau dolari, iar banca rusă va converti sumele în ruble.

Joi, vicepremierul rus Alexander Novak, a dezvăluit că jumătate dintre cele 54 de companii cliente ale grupului rus Gazprom şi-au deschis conturi în ruble la banca Gazprombank, adăugând că, în scurt timp, autorităţile de la Moscova vor şti care sunt companiile care au refuzat să facă trecerea la noua schemă.

Cu toate acesta, compania finlandeză de utilităţi Gasum a refuzat să facă trecerea la plata în ruble şi săptămâna acesta a anunţat că va recurge la un arbitraj în disputa cu firma rusească Gazprom Export privind plata în ruble.

După ce Rusia a cerut cumpărătorilor străini să plătească în ruble pentru gazele livrate, în caz contrar riscând să le fie întreruptă aprovizionarea, unele guverne şi firme din UE au cerut instrucţiuni detaliate de la Comisia Europeană privind posibilele soluţii de plată pentru gazele naturale, un combustibil utilizat la încălzirea locuinţelor, producţia de electricitate şi funcţionarea uzinelor din Europa.

Potrivit Comisiei, sancţiunile UE nu împiedică firmele să-şi deschidă conturi la o bancă desemnată, şi firmele pot plăti pentru gazele ruseşti, atât timp cât o fac în moneda convenită în actualele lor contracte şi declară tranzacţia finalizată când este achitată în acea monedă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *