Gazprom a devenit cea mai importantă companie energetică din lume, oprind dominaţia de 12 ani a americanilor de la ExxonMobil

Schimbare dramatică de poziţii în Top 250 S&P Platts Global Energy Company Rankings, ediţia 2017.Gazprom a ajuns prima companie în top, iar gigantul american ExxonMobil, care de 12 ani a ocupat această poziţie, a coborât pe locul nouă.

Clasamentul S&P urmărește producătorii mondiali de top din petrol și gaze, rafinării și companii de energie electrică,iar în acest an Gazprom ocupă prima poziţie, urcând de pe locul trei, poziţie pe  care o deţinuse în 2016. Iată primele 10 poziţii ale clasamentului:

  1. Gazprom (Rusia, în urcare de pe locul 3 în 2016)
  2. On (Germania, în urcare de pe locul 114 în 2016)
  3. Reliance Industry (India, în urcare de pe locul 8 anul precedent)
  4. Korea Electric Power (Coreea de Sud, în scădere, de pe locul 2)
  5. China Petroleum & Chemical Corp (China, în urcare de pe locul 13)
  6. Lukoil (Rusia, aceeaşi poziţie ca în 2016)
  7. Indian Oil Corp (India, în urcare de pe locul 14)
  8. Valero Energy (Statele Unite, coborând de pe 5)
  9. ExxonMobil (Statele Unite, coborând de locul 1)
  10. Total (Franţa, în urcare de pe poziţia 10)

De ce aceeastă schimbare dramatică de top? Volatilitatea preţurilor, schimbările geopolitice şi consolidarea industriei i-au determinat pe investitori să se orienteze în 2016 pe domeniile cu o rata mare de recuperare a capitalului investit şi venituri constante pe termen lung obţinute mai ales din activităţi cu un grad mai mare de reglementare.

“Utilităţile, prin natura lor, sunt monopoluri naturale, pentru că, evident, nu ai mai multe reţele care să ajungă la tine acasă. Guvernele le permit să îşi acopere costurile şi să facă profit”, a spus , în prezentarea Topului, Ed Hirs, un economist specializat în probleme energetice de la Universitatea din Houston. “Într-un mediu cum a fost cel de anul trecut, companii ca ExxonMobil sau Chevron, care sunt în permanenţă expuse la volatilitatea preţurilor, te aştepţi să cadă în clasament, în favoarea acelor companii cărora Guvernele le oferă reglementări ca să facă profit”, spune analistul.

Tocmai de aceea, deşi companiile petroliere integrate au încă poziţii importante în top, marii câştigători sunt companiile de utilităţi şi operatorii de conducte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *