Gazoductul Tuzla-Podișor va fi operațional la 1 iulie 2025, cu doi ani înainte de extracția primelor gaze din perimetrul Neptun Deep

Gazoductul Tuzla – Podişor, care va prelua integral producţia din zăcământul offshore Neptun Deep, va deveni operativ la 1 iulie 2025, a anunţat, marţi, la o conferinţă de specialitate, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, la Romanian International Gas Conference (RIGC) 2023.

„Dacă nu investeam în infrastructura de transport gaze, astăzi România era într-o situaţie mai puţin plăcută, poate şi Ungaria, având în vedere la ce se întâmplă în contextul geopolitic, cu un război la graniţele noastre, cu alt război început de o lună… Investim în continuare. Avem una dintre cele mai moderne infrastructuri de transport din Europa. Suntem undeva la nivel calitativ al infrastructurii de 5 stele în ceea ce priveşte tehnologia şi în ceea ce priveşte securitatea transportului şi exploatării conductorilor de gaz.

Ce am promis când am semnat în februarie contractul cu rezervare de capacitate de intrare-ieşire în SNT, cu consorţiul OMV Petrom şi Romgaz şi la cealaltă festivitate de semnare a contractului de începere a lucrărilor, ne-am ţinut de treabă. Suntem într-un grafic accelerat. Au început să vină vapoarele cu ţeavă, a început conducta să transporte în depozite. Prima sudură se va realiza în maximum 8-10 zile pe tronsonul Tuzla – Podişor, un gazoduct care preia integral producţia din Neptun Deep.

Discuţiile pe care le avem şi graficul de lucru pe care le avem cu constructorii sunt că undeva la sfârşitul anului viitor vom finaliza gazoductul. Vor mai urma încă circa 5-6 luni de probe tehnologice şi conform contractului semnat, la 1 iulie 2025 gazoductul va fi operativ. Avem rezervă de capacitate pe acest gazoduct care va face parte din coridorul transportului gazelor din zona Mării Caspice, spre zona Azerbaidjanului, sperăm şi din Turkmenistan cât mai curând”, a afirmat Sterian.

Șeful Transgaz a cerut celor doi directori aflați lângă el, cel al Petrom și cel al Romgaz “să devanseze cu cel puțin jumăate de an punerea în funcțiune a Neptun Deep”, în condițiile în care producția este estimată să demareze în 2027.

Proiectul „Conductă de transport gaze naturale Marea Neagră-Podişor” este cuprins în Planul de dezvoltare al SNT pe următorii 10 ani, este inclus pe lista de proiecte de interes comun ale UE şi a fost depus pentru finanţare prin Fondul de Modernizare, obţinând o finanţare de 85 de milioane de euro. Diferenţa de finanţare va fi acoperită printr-un mix financiar competitiv.

Conducta este amplasată în zona de sud-est a ţării şi traversează 3 judeţe: Constanţa, Călăraşi şi Giurgiu, respectiv 42 de unităţi administrativ teritoriale (UAT). Această investiţie va contribui semnificativ la creşterea securităţii în aprovizionarea cu gaze naturale a României, la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale, la dezvoltarea social-economică a zonelor traversate, prin crearea de noi locuri de muncă, atât în perioada de implementare a proiectului, cât şi în perioada de operare, anunța Transgaz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *