Gazoductul TAP – Trans Adriatic Pipeline este finalizat. Livrările de gaze caspice către Europa ar putea începe luna viitoare

După aproape patru ani și jumătate de la începerea construcției, conducta Trans Adriatică este finalizată. Conducta TAP a fost deja umplută cu gaze naturale, potrivit unui comunicat al TAP AG, operatorul gazoductului.

În prezent, TAP AG finalizează pregătirile pentru lansarea operațiunilor comerciale și este în etapa în care se oferă capacitate pe conductă, potrivit acordurilor cu operatorii de transport și sistem din zonă.

Punctul de interconectare al conductei TAP cu sistemul Italian de transport al gazelor naturale Snam Rete Gas din Puglia este așteptat să fie finalizat la jumătatea lunii noiembrie 2020, cel tîrziu, moment în care gazul poate fi injectat în rețeaua europeană.

Capacitatea gazoductului este, în prima fază de 10 miliarde de metri cubi de gaze pe an (echivalentul producției de gaze a României), dar ea poate fi crescută la 20 de miliarde.

TAP va transporta gaze naturale din gigantul câmp Shah Deniz II, din sectorul azer al Mării Caspice, în Europa. Conducta lungă de 878 km se conectează cu conducta trans-anatoliană (TANAP) la granița Turciei cu Grecia, traversează Grecia, Albania și Marea Adriatică, înainte de a ajunge la țărm în sudul Italiei.

TAP poate facilita furnizarea de gaze către mai multe țări din Europa de Sud-Est, mai arată TAP AG, alături de multiple oportunități pentru transportul suplimentar de gaz caspic pe piețele europene mari.

“Ca o parte esențială a coridorului sudic al gazelor, TAP este importantă din punct de vedere strategic și economic pentru Europa și esențială în asigurarea accesului la o nouă sursă de gaz. TAP joacă un rol semnificativ în creșterea securității energetice a Europei, diversificarea aprovizionării, precum și pentru obiectivele de decarbonizare”, mai arată TAP AG.

Acționarii TAP AG sunt BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) și Axpo (5%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *