Gazele se scumpesc pe pieţele europene, după explozia de azi de la Baumgarten, Austria UPDATED

Preţul gazelor naturale a urcat marţi la Bursa de la Londra, după ce explozia de la o centrală pe gaz a companiei OMV din Austria a ameninţat să reducă fluxul, pe o piaţă afectată deja de pe vremea nefavorabilă, transmit Bloomberg şi Reuters, citate de Agerpres. 

UPDATE 16.30: Italia va declara starea de urgenţă cu privire la livrările de energie, după explozia de la terminalul de gaze de la Baumgarten, estul Austriei, a declarat marţi ministrul italian al Industriei, Carlo Calenda

UPDATE 16.30: Subsidiara care se ocupă de exportul gazelor naturale de la Gazprom a precizat marţi că lucrează la redirecţionarea fluxului de gaze, afectat de explozia hub-ului de gaze deţinut de OMV la Baumgarten,

Marţi, la bursa ICE Futures Europe din Londra, preţul gazelor naturale cu livrare luna viitoare a urcat cu 20%, până la 92 penny pentru 100.000 de BTU (unitate de măsură pentru căldură), cel mai ridicat nivel înregistrat din decembrie 2013.

Tot din cauza exploziei, principala rută de tranzit a gazelor din Slovacia către Austria a fost suspendată marţi, a anunţat Eustream, operatorul sistemului slovac de transport al gazelor naturale.

„Ca rezultat al evenimentelor din Austria, ne-am ajustat regimul de tranzit al reţelei noastre pentru a asigura securitatea şi a suspenda tranzitul către Baumgarten. Nu există un impact imediat asupra livrărilor de gaze în Slovacia”, a precizat un purtător de cuvânt al Eustream.

O explozie survenită marţi dimineaţa la o centrală pe gaz a companiei OMV din Baumgarten, în estul Austriei, s-a soldat cu un mort şi rănirea mai multor persoane.

Explozia, ale cărei cauze nu au fost deocamdată identificate, s-a produs la ora 8.45 (7.45 GMT) şi a fost urmată de un incendiu. „Lucrurile se află sub control”, a dat asigurări pentru France Presse purtătorul de cuvânt al poliţiei Edmund Tragschitz.

O persoană a murit şi aproximativ 18 au fost rănite în urma deflagraţiei, necesitând îngrijiri medicale.

Cauza exploziei de marţi din Baumgarten este de origine tehnică şi este în derulare o investigaţie, a anunţat Poliţia din provincia Austria Inferioară, pe contul său de Twitter.

Terminalul de la Baumgarten este principalul centru de distribuţie în Austria pentru gazul natural venit din Rusia şi Norvegia. Instalaţia, inaugurată în 1959 şi având o capacitate anuală de 40 de miliarde de metri cubi, reprezintă unul din principalele „hub”-uri de gaz din Europa centrală, deservind în special nordul Italiei şi sudul Germaniei. Este controlat în proporţie de 51% de grupul energetic austriac OMV.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, iar statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, în timp de 9,36% se tranzacţionează liber pe Bursa de Valori Bucureşti.

Sursă foto:.dailystar.co.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *