Sezonul rece trecut mai cald decât de obicei, care nu a golit depozitele de gaze, coroborat cu efectele pandemiei de coronavirus, care a oprit practic mare parte din activitatea economică și a împins prețul petrolului la minime, va pune cei doi producători români de gaze, Petrom și Romgaz, într-o situațe delicată, începând cu jumătatea acestui an.
De la 1 iulie, piața gazelor din România se va liberaliza, iar producătorii nu vor mai fi obligați să vândă gazele extrase din România la prețul de 68 de lei/MWh (gaze pentru consumul populației și al centralor termice care produc apă caldă și căldură pentru populației) ci la un preț liber, stabilit de piață.
Problema este că acel preț de 68 de lei, fixat de fostul Guvern PSD în era Dragnea, despre care în trecut producătorii s-au plâns că este pre mic (și chiar era), este acum foarte bun pentru ei, și prea mare față de cotațiile din zona noastră. Însă lucrurile nu vor rămane așa, dacă reglementările nu se modifică.
Amintim că, de la 1 iulie, momentul liberalizării, deci la care prețul de 68 de lei va deveni istorie, cei doi producători vor fi obligați la un așa numit „gas release program”. Adică, timp de trei ani și jumătate, între 1 iulie 2020 și 31 decembrie 2023, vor fi obligați să oferteze pe piețele din România cel puțin 30% din producție, potrivit unui proiect de ordin al ANRE, care ar urma să fie publicat în Monitorul Oficial în această lună.
Probema pentru Petrom și Romgaz este că, paradoxal am putea spune, vor fi afectate și de această data, la re-liberalizare, din cauza acestui „gas release program”. Asta pentru că cele 30% din producție vor fi scoase pe piață la un preț legat de cel al prețului gazului de la Baumgarten (Austria)-Central European Gas Hub (CEGH).
ANRE impune un preț maxim de plecare la licitații pentru ofertele de vânzare de gaze pe care Petrom și Romgaz sunt obligate să le pună pe piață. Acesta „reprezintă maximum 95 % din ultimul preț cunoscut publicat de CEGH corespondent produsului ofertat”, arată proiectul de ordin.
Iar, din cauzele de mai sus, cotațiile la CEGH s-au prăbușit, mult sub nivelul de preț reglementat de 68 de lei din Ronânia. Spre exemplu, cotațiile gazelor cu livrare în trimestrul trei al acestui an erau, la momentul redactării acestei știri, de 7,64 euro/MWh, adică undeva la 37 de lei.
Trimestrul trei este primul în care producătorii români vor trebui să respecte acel program, deci vor trebui să pună pe piață gaze la prețul de la CEGH minus 5%. Adică la 35 de lei/MWh, adică aproape de jumătate din prețul actual reglementat, în condițiile actuale de prețuri, curs valutar, și reglementare. Dacă ne uităm pe produsul „iarnă 2020”, prețul gazului la CEGH este de 12,4 euro/MWh, ceea ce înseamnă că, în condițiile pomenite anterior, gazul românesc va avea un preț de plecare pe piețele din România de 57 de lei/MWh.
Prețurile sunt oricum în scădere pe piața românească liberă, cel puțin pentru perioadele de livrare mai apropiate, pe piața liberă. Potrivit platformei Bursei Române de Mărfuri, cotațiile forward pentru luna mai sunt cuprinse între 51 și 58 de lei, la volume tranzacționate, adevărat, destul de reduse. În aceste condiții, ar trebui să ne așteptăm la oferte cu preț mai mic la gaze pentru consumatorii casnici, începând de la 1 iulie.