Gazele pentru populație se ieftinesc de la 1 aprilie

Prețul gazelor naturale pentru populație urmează să scadă începând cu 1 aprile, ca urmare a noilor modificările ale legislației de plafoare publicate de Ministerul Energiei sub formă de proiect

Prețul mxim plafonat al gazelor nu scade de la valoarea de 0,31 lei/kWh (319 lei/MWh), dar modificările legislative aflate acum în proiect, odată adoptate de Guvern, vor conduce la o scădere a prețului efectiv plătit de populație, începând cu data de 1 aprilie.

Momentan, clienții casnici plătesc cel mai mic preț dintre prețul de contract, prețul maxim plafonat și suma dintre costul de ahiziție și marja fixă de furnizare plus tarife de rețea și taxe. La acest ultim capitol apare modificarea.

La momentul de față, producătorii români de gaze sunt obligați să asigure gazele pentru consumul populației la prețul de 150 de lei/MWh, iar marja fixă a furnizorului de 12 lei/MWh. De la 1 aprilie, protrivit proiectului de OUG de modificare a legislației de plafonare, prețul de 150 de lei/MWh scade la 120 de lei/MWh iar componenta de furnizare crește de la 12 la 15 lei/MWh.

Noile valori vor fi valabile un an de zile începând cu 1 aprilie 2024 deci se creează premisele ca, în absența unor situații neprevăzute, prețul gazelor să fie, iarna viitoare, mai mic decât în această iarnă.

Așadar, de la 1 aprilie, sunt toate șansele ca prețul final plătit de populație să scadă, grație scăderii prețului gazelor din producția internă vândute de producătorii români furnizorilor pentru consumul gasnicilor. Nu putem calcula exact cu cât, pentru că intră în ecuație și prețul gazului înmagazinat.

Alături de gazele din producția curentă, populația consumă și gazele înmagazinate în depozitele subterane în trecut, ca măsură de precauție. Aceste gaze pot fi mai scumpe acum decât nivelurile reglementate pentru că ele au fost cumpărate și “băgate în pământ” în trecut la prețuri mari și ele conțin și tariful de înmagazinare, deci atunci când sunt extrase este au un cost, care intră în acel cost total de achiziție al furnizorului, mai mare de 120 de lei/MWh.

România va termina acest sezon rece cu un nivel ridicat al rezervelor de gaze, datele de acum arătând un grad de umplere a depozitelor de 52%.

Citește și:

Legea de plafonare a prețurilor la energie și gaze se modifică – proiect de OUG. Schimbări majore pentru clienți și pentru companii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *