Gazele naturale vor fi alături de noi pentru multe decenii de acum încolo – analiză Bloomberg

Cei mai mari jucători din domeniul combustibililor fosili vin cu un mesaj clar: tranziția către un viitor verde va necesita  mult mai mult gaz natural, potrivit unei analize Bloomberg care vorbește despre planuile marilor jucători din industria de petrol și gaze, inclusive despre proiectul Neptin Deep din România.

De la Shell la Chevron, cei mai mari producători din lume intenționează să accelereze investițiile în acest combustibil. China continuă să semneze acorduri pentru a cumpăra gaze naturale lichefiate până în 2050, iar statele europene merg și ele cam pe același drum. În Statele Unite ale Americii se dezvoltă  noi proiecte care le vor face să devină principalul exportator mondial de gaz natural lichefiat (LNG)  în următorii ani.

Această dinamică marchează un punct de cotitură pentru gaze. Cel mai „curat” combustibil fosil a fost văzut ca o punte pe termen scurt către o energie mai ecologică, iar ecologiștii au încercat să îl elimine treptat, pe fondul îngrijorării că gazul este mult mai murdar decât se anunța.

Acum, idea că cererea de gaze va atinge în curând un vârf, urmat de declin, dispare.

„Vânzătorii de LNG se uită în jurul acestei piețe și se simt destul de încrezători că cererea de gaze va fi alături de noi pentru decenii de acum încolo”,” a declarat Ben Cahill, senior fellow la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, un think tank din Washington.

Atacul Rusiei în Ucraina și consecințele ulterioare de pe piața energiei, ale invaziei, criza energetică și creșterea record a prețurilor au schimbat perspectiva pe termen lung pentru gazele naturale. Europa se grăbește să înlocuiască combustibilul rusesc, în timp ce țările emergente semnează acorduri pe termen lung pentru a evita viitoarele penurii.

China a semnat recent un acord pe 27 de ani cu Qatar pentru a pentru a-și asigura securitatea energetică, iar un importator german a semnat un contract istoric pentru a cumpăra LNG din SUA până în 2046, chiar dacă  Germania își propune să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon cu un an mai devreme.

Resurse de aproximativ 60 de miliarde de metri cubi de producție nouă de gaz au fost accesate prin noi proiecte demarate doar după invadarea Ucrainei de către Rusia, de două ori mai mult comparativ cu nivelul  înregistrat în ultimul deceniu, potrivit Agenției Internațională pentru Energie.

Dublarea producției de gaze are sens și pentru acționari, a declarat Saul Kavonic, un analist în domeniul energiei de  la Sydney al Credit Suisse Group AG. Combustibilul a fost profitabil în ultimii câțiva ani, în timp ce urmărirea obiectivelor de energie verde a fost mai mult de o luptă, a spus el.

Gazul a fost principalul motor al câștigurilor pentru companiile energetice mari, inclusiv Shell și BP, în ultimii ani. Producătorii au plonjat în afacerile cu energie regenerabilă, cu marje mai mici, cu ani în urmă, dar acum regândesc aceste investiții din cauza randamentelor mai degrabă mediocre.

„Gazele naturale lichefiate vor juca un rol și mai important în sistemul energetic al viitorului decât cel pe care îl joacă astăzi”, a declarat recent directorul general al Shell, Wael Sawan, în fața investitorilor, prezentând practice o schimbare de stratege, dupăp ce a fost numit în ianuarie în această funcție.

 

„LNG poate fi transportat cu ușurință în locuri în care este este nevoie cel mai mult de gaxe. Și, în plus, gazul natural emite cu aproximativ 50% mai puține emisii de carbon decât cărbunele atunci când este utilizat pentru a produce electricitate”, a spus el.

Shell intenționează să crească investițiile în gaze naturale cu aproximativ 25% în acest an, până la nivelul record de 5 miliarde de dolari, și să mențină cheltuielile la acest nivel nivel până în 2025. Anul trecut, compania cu sediul la Londra s-a alăturat Exxon Mobil Corp. și ConocoPhillips pentru a investi în proiectul de 30 de miliarde de dolari pentru creșterea livrărilor de LNG din Qatar, un record în industrie.

Gazele sunt, de asemenea, esențiale pentru creșterea grupului energetic italian Eni SpA – aceasta a fost o motivație importantă care a stat la baza investiției de vineri de 4,9 miliarde de dolari, când a anunțat achiziția Neptune Energy Group Ltd.

Gazele românești

De altfel, cei mai mari doi producători de gaze naturale din România au convenit în această săptămână să investească până la  până la 4 miliarde de euro într-un proiect de gaze din Marea Neagră, după  decenii de dezbateri, mai scrie Bloomberg. Sătptămâna trecută, OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, împreună cu partenerul său Romgaz, a luat decizia finală de investiție pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră. Prima producție este așteptată în 2027. Producția de platou este estimată la aproximativ 140 mii bep/zi timp de aproape 10 ani, iar România va fi cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană. Volumele recuperabile estimate sunt în prezent de aproximativ 100 mld. metri cubi de gaze.

Și Chevron și Exxon își suplimentează personalul pentru a își consolida activitățile de tranzacționare a gazelor naturale în Londra și Singapore.

În SUA, dezvoltarea de noi proiecte de LNG  este susținută de cumpărătorii din țări precum Germania și Japonia – ambele țări având obiective ecologice ambițioase – și semnează contracte pe termen lung cu exportatorii de gaze

Francezii de la TotalEnergies au dat un impuls luna aceasta planurilor de construire a unui terminal de export de LNG în SUA, acceptând să cumpere participații la proiect și la dezvoltatorul acestuia. Compania franceză este de asemenea în discuții cu Arabia Saudită pentru a investi acolo într-un proiect masiv de gaze naturale.

Cu toate acestea, există o dezbatere cu privire la cantitatea de gaze și la investițiile care fi necesare, cererea urmând să depindă de succesul pe care îl vor avea țările în ceea ce privește reducerea emisiilor.

Agenția Internațonală pentru Energie spune că cererea de gaze trebuie să scadă dramatic până la sfârșitul deceniului, pentru ca lumea să rămână pe drumul cel bun pentru a obține o reducere netă a emisiilor ca se ajungă la celebtul net-zero până îm 2050. În 2021, agenția a calculat că toate toate noile dezvoltări de zăcăminte de petrol, gaze și cărbune trebuie să fie oprite pentru a se putea îndeplini acest scenariu.

Producătorii și instituțiile financiare trebuie “să se angajeze să pună capăt finanțării și investițiilor în explorarea de noi zăcăminte de petrol și gaze și în extinderea rezervelor de petrol și gaze”, a declarat secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, în fața presei în această lună la New York. “Ne îndreptăm spre dezastru, cu ochii larg deschiși”.

Unul dintre cele mai folosire argumente împotriva gazelor naturale constă în emisiile de metan, un produs secundar al producției de gaz care reține de peste 80 de ori mai multă căldură în atmosferă decât dioxidul de carbon în primele două decenii. Scurgeri de gaz mai mari de 3% fac acest combustibil mai rău pentru climă decât cărbunele, potrivit unui studiu publicat de către Academia Națională de Științe, cea contrazice afirmațiile industriei că gazul este un combustibil fosil mai curat.

Pentru a comercializa gazele naturale ca o alternativă curată la cărbune, marii producători de energie depun eforturi pentru a reduce emisiile de metan. Shell, Exxon Mobil și mulți alți producători mari urmăresc să obțină emisii de metan „aproape zero” până în 2030, ca parte a unei initiative lansată anul trecut.

„Luând în sfârșit în considerare reducerea emisiilor de metan în mod serios, marile companii consideră că pot avea ocontribuție pozitivă la schimbările climatice, păstrând  activele lor relevante din punct de vedere comercial”, a declarat Ira Joseph, director la Center on Global Energy Policy la Columbia. University.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *