Gazele încep să se întoarcă în pâmânt, în lipsa consumului. Depozitele sunt aproape de nivelul minim obligatoriu pentru iarna următoare

Deși abia a trecut iarna, a început să se injecteze gaz în depozite, pe fondul scăderii consumului. Deja gradul de umplere este foarte aproape de cel minim obligatoriu stabilit pentru furnizori la nivelul lunii octombrie.

La data de 15 aprilie, în depozitele de gaze din România erau înmagazinate circa 19,2 TWh de gaze naturale, ceea ce înseamnă că, încă de acum, depozitele sunt foarte aproape de nivelul minim la care trebuie să fie în octombrie, dacă socotim obligațiile de înmagazinare ale furnizorilor pentru anul viitor.

Potrivit obligațiilor de constituire a stocurilor minime de gaze, calculate de ANRE pentru sezonul rece care urmează, furnizorii de gaze naturale trebuie să aibă stocuri minime cumulate de gaze de 20,54 milioane MWh, până la sfârşitul lunii octombrie, Stocul este cu aproape 13 % mai mic decât cel pentru iarna trecută, având în vedere că obligaţia minimă de înmagazinare a fost de 23,5 milioane MWh și, după cum se vede, el este aproape constituit.

În depozite mai este loc. La momentul redactării acestui text, cu cele 19,2 TWh, ele sunt pline în procent de 58,22%, și cel mai probabil cantitățile vor crește, mult peste obligațiile minime de stocare.

Acum un an, la 15 aprilie 2019, în depozite erau înmagazinați doar 4 TWh de gaze, deci de aproape cinci ori mai puțin. De reținut și că, dacă anul trecut, la această dată, se injectau 26 GWh și se extrăgeau 42, acum se injectează 32 și se extrag doar 19. Iar cu cinci zile în urmă se injectau 80 GWh și se extrăgeau doar 3.

Acest lucru arată că, inclusiv pe fondul unui scăderi a consumului generat de efectele pandemiei, există o cantitate excedentară de gaze în piață care nu are consum, nici în țară și nici la export (oricum prețurile sunt mai mici în zona noastră decât la noi) iar, cum extracția internă nu prea poate scădea, gazele se înmagazinează.

Și importurile sunt reduse. Spre exemplu, în data de 17 martie, potrivit datelor Transgaz, nu se importa nimic din Ucraina, prin niciunul dintre puncte, singurele importuri venind pe relația Ungaria, 3,7 milioane de metri cubi, deci circa 39 GWh. În aceeași zi însă se înmagazinează 5,9 milioane de metri cubi de gaz, adică circa 62 GWh. Și se extrag doar 600.000 de metri cubi, adică doar 6,3 GWh.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *