Gazele din Marea Neagră s-ar putea scoate începând din 2022-ministrul Economiei. Ce se întâmplă cu legea offshore

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, insistă pe ideea unui consens parlamentar pentru o nouă lege offshore care să o modifice pe cea actuală şi spune că, dacă el va exista şi legea va fi modificată în viitoarea sesiune parlamentară , gazele din Marea Neagră vor putea fi extrase începând din 2022.

“Sunt discuţii la nivel de grup parlamentar şi când le vom finaliza vom spune public acest lucru. Trebuie să existe consens din partea tuturor să deblocăm investiţiile din Marea Neagră.

Începe sesiunea parlamentară la 1 februarie. De atunci putem discuta în Parlament despre  acest aspect. Dacă în această sesiune parlamentară legea va fi aprobată,  putem discuta despre scoaterea gayelor din Marea Neagră la nivelul anului 2022”, a declarat Virgil Popescu, într-un interviu acordat Hotnews.

El a spus că sunt în discuţie două teme: sistemul de deducere a investiţiilor operatorilor şi pragurile de taxare pentru veniturile suplimentare, care fac traxarea mai dură decât pentru exploatarea gazelor de pe uscat, lucru cu care nu este de acord.

Ministrul a mai afirmat că liberalii au voinţa politică pentru a se exploata gazele din Marea Neagră, şi spune că şi celelalte forţe politice îşi doresc acest lucru.” Dacă mai stăm mult cu gazul din Marea Neagră, s-ar putea să nu mai aibă aceeași valoare pe care o are acum. Să scoatem gazul din Marea Neagră și să îl consumăm în special din România!, a spus ministrul, care a insistat asupra faptului că există mai multe proiecte de centrale electrice pe gaze, şi “nu poţi să faci aceste investiţii cu gaze din import”.

În zona continentală a Mării Negre se derulează două proiecte de anvergură. Primul, în zona de apă adâncă, derulat de Exxon şi OMV Petrom (50% fiecare), unde s-au descoperit reserve potenţiale de gaze de până la 84 de miliarde de metri cubi, iar al doilea, derulat de fondul de investiţii american Carlyle, prin Black Sea Oil and Gas (BSOG), în zona de apă mică, are un potenţial cuprins între 10 şi 20 de miliarde de metri cubi.

ExxonMobil şi Petrom trebuia să anunţe încă de anul trecut dacă vor lua decizia finală de investiţie în privinţa exploatării comerciale, dar decizia a fost amânată de faptul că legea offshore, care stabilea cardul de reglementare şi de taxare, a fost adoptată prea târziu şi a crescut povara fiscală asupra companiilor. Exxon şi Petrom au investit deja 1,5 miliarde de dolari în explorările din Marea Neagră, iar Exxon a anunțat că intenționează să vândă participaţia sa..Carlyle a anunțat că a luat decizia de investiție, dar a condiționat viitoarele livrări de schimbarea cadrului legislativ.

Potrivit estimărilor oficialilor de la Bucureşti, există circa 200 de miliarde de metri cubi de gaze rezerve în Marea Neagră doar pe ceea ce s-a săpat până acum.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *