Gazele din Marea Neagră: “Dacă statul ia mai mult de 50% din profit, a făcut o afacere bună” – Răzvan Nicolescu

Reprezentanții Exxon Mobil vor veni miercuri, la Palatul Victoria.

Fost ministru al Energiei și actual partener la Deloitte, Răzvan Nicolescu, spune că proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră este întârziat și a opinat că, dacă statul obține cel puțin 50% din profitul din extracția gazelor, a făcut o afacere bună.

“Din punctul meu de vedere, o spun pentru prima dată, dacă statul ia mai mult de 50% din profit, a făcut un deal bun, în contextul în care statul încasează bani încă din faza de investiții și nu își asumă niciun risc. Pentru bugetul de stat, ar însemna încasări de peste 20 de miliarde de dolari. Dacă există o împărțeală corectă a câștigului, trebuie să-i lăsăm pe operatori să opereze cum își doresc. Trebuie să avem în vedere că acolo companiile trebuie sa investeasca miliarde. Este important ca profitul să fie împărțit corect”, a declarat Nicolescu, la a o conferință pe marginea importanței geostrategice și economice a Mării Negre, organizată de publicația Financial Intelligence.

El a arătat că plecarea Exxon Mobil din proiectul Neptun Deep nu trebuie să ne bucure, “sunt patru-cinci ani pierduți, plus pierderea unui operator important, care putea să facă proiectul repede și la un cost mai mic”.

El a explicat și de ce gazele din Marea Neagră trebuie extrase cât mai repede.

„În momentul de față, gazul natural se află sub un anumit tip de presiune, generat de planul Comisiei Europene pentru neutralitatea emisiilor până în 2050, și sub presiunea unor descoperiri importante în regiune. Am în vedere descoperirile din Cipru, potențialul Iranului, coroborate cu construcția de terminle đe gaz lichefiat, în special în Grecia, dar și în Polonia, Croația, dar si cu dorința Gazprom de a-și păstra cota de piață cât mai mare în regiune. Toate acestea fac necesesar ca noi să începem proiectul din Marea Neagră cât mai curând”, a spus Nicolescu.

Prevederile actualei legi offshore impun ca, în final, 90% din profitul exploatării gazelor din Marea Neagră sunt partea statului, prin sistemul de taxare, după cum a explicat Gabriel Biriș, care a și făcut un studiu în trecut pe această temă. “Ce investitor ar fi dispus să dea 90% din profitul lui, folosind, adevărat, resursele noastre?”, s-a întrebat retoric Biriș. “Tot suntem la dublul mediei europene chiar și la impozitul nostru pe profit mai mic”, a spus Biriș

Pe final de mandat, Guvernul Dăncilă a fost elaborat un proiect e modificare a legii, care a fost salutat de Petrom, ca un pas înainte în dezvoltarea proiectului. Impozitul suplimentar a fost diminuat, deducerile au fost extinse, obligaţia de a se vinde gazele preponderent pe piaţa locală a fost ridicată. Un studiu al companiei de consultanţă BirişGoran a arătat că, dacă vechea lege acorda statului 90% din profituri, iar companiilor doar 10%, în noua lege cota statului ar scădea la 60%, ceea ce ar fi mulţumitor pentru companii.

Totuși, proiectul nu a mai fost asumat de noul Executiv, ministrul actual al Economiei insistând pentru obținerea unui acord al tuturor forțelor politice în Parlament pentru modificarea actualei legi offshore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *