Gata cu energia hidro ieftină? Traderii privaţi se înghesuie la curentul termo

În ultimele zile, tot mai mulţi traderi privaţi, unii dintre ei clienţi ai Hidroelectrica, cumpără energie în bandă de la producători termo, la preţuri de peste 200 de lei MWh.

Traderii privaţi de energie electrică se înghesuie să cumpere energie termo de pe bursă, la preţuri mult mai mari decât plăteau prin contractele bilaterale pe care le aveau cu Hidroelectrica. Potrivit datelor centralizate de pe piaţa contractelor bilaterale de pe platforma OPCOM, în doar două zile mai mulţi traderi au dat curs ofertelor producătorilor de energie din surse termo, ajunmgând să plătească, fără excepţie, preţuri de peste 200 de lei Mwh. Coincidenţă sau nu, contractele cu producătorii termo au fost încheiate la puţin timp după ce Hidroelectrica a anunţat opinia publică ca va rezilia toate contractele bilaterale încheiate în afara bursei, la primul termen posibil.

Traderii cumpără acum energie electrică atât de la marii producători termo, cât şi de la termocentralele mai mici, desprinse acum mai mulţi ani din Termoelectrica şi cedate primăriilor.

Astfel, în data de 14 decembrie, Energy Distribution Services SRL a acceptat oferta Termica Suceava şi a cumpărat energie la preţul de 250 lei MWh, în condiţiile în care nu mai puţin de 12 furnizori au fost interesaţi de energia scoasă la vânzare de producătorul din Suceava. Livrarea se face în bandă, pe tot anul viitor, cantitatea vândută fiind de aproape 11.000 Mwh.

În aceeaşi zi, tot un producător relativ mic, CET Arad, a reuşit să vândă energia unui cunoscut trader privat, Electromagnetica, pentru 249 de lei MWh. Şi de această dată a fost îmbulzeală. Este vorba despre 13.500 Mwh, livraţi tot în bandă, de la 1 ianuarie până la 22 aprilie 2012.

Pe 16 decembrie, Complexul Energetic Turceni a reuşit să semneze trei contracte de livrare de energie electrică, două dintre acestea cu traderi privaţi. Astfel, Tinmar Ind a cumpărat energie de la Turceni cu preţul de 221 de lei MWh, la fel ca şi Romelectro. În primul contract, livrarea se face în bandă, de-a lungul întregului an, iar cantitatea este de 176.000 Mwh. Al doilea contract presupune tot livrări în bandă, de-a lungul întregului an, cantitatea fiind de aproape 88.000 MWh.

Preţurile sunt mult mai mari faţă de cele cu care erau obişnuiţi unii traderi în contractele cu Hidroelectrica. Astfel, în 2010, preţurile din contractele bilaterale ale Hidroelectrica erau de maximum 135 de lei, în condiţiile în care preţul mediu pe OPCOM era de 170 de lei. De reţinut şi că multe dintre contractele dintre Hidroelectrica şi traderii privaţi priveau exact acelaşi „tip” de curent cu cel pe care l-au cumpărat acum traderii de la producătorii termo (livrări pe termen lung, în bandă).

În data de 13 decembrie Hidroelectrica a anunţat că a transmis notificări pentru încetarea contractelor tuturor traderilor privaţi cu care are contracte încheiate în afara pieţelor OPCOM, la primul termen posibil. Contractele dintre Hidroelectrica şi traderii privaţi au ajuns să reprezinte circa 15 TW, adică aproximativ un sfert din consumul naţional de electricitate.

În plus, compania va înregistra pierderi din cauza secetei din acest an, chiar dacă a activat forţa majoră pe contracte iar livrările de energie au fost reduse cu o treime, fără plata penalităţilor. Pierderi pe care speră să le poată compensa printr-o majorare a tarifului reglementat pentru consumatorii casnici, începând cu ianuarie 2012, dacă şi ANRE îşi va da acordul.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *