Gasunie ar putea plăti consumatorilor de gaz din Olanda compansații de un miliard de euro

Gasunie, operatorul sistemului de transport al gazelor din Olanda, ar putea plăti compensaţii de un miliard de euro consumatorilor industriali din această ţară, pe motiv că, în perioada 2006-2011, a practicat tarife prea mari.

Obligaţia companiei olandeze survine în urma unei decizii a autorităţii de Concurenţă din Olanda, Nma, potrivit Platt’s. Aceasta a propus o scădere semnificativă a bazei reglementate de active a companiei, de la 6,4 miliarde de euro, la 4,8 miliarde, lucru care ar avea drept consecinţă, printre altele, şi returnarea unei părţi din sumele percepute din tariful de tranzit al gazelor, din 2006 până acum. Nma avizează tarifele la transportul de gaze pe baza valorii activelor Gasunie, iar o scădere a acestora conduce, implicit, la o scădere a tarifelor pe care Gasunie le poate practica.

Gasunie contestă decizia. “Acest punct de vedere, cum că Gasunie şi-a suprataxat clienţii, este fals şi injust” au spus reprezentanţii companiei, care au la dispoziţie şase săptămâni pentru a prezenta amendamentele sale la noul cadru de reglementare. Deşi multe dintre detaliile noii metode de calcul al tarifelor sunt neclare, oficiali ai companiei spun că aceasta va duce la o înrăutăţire considerabilă a situaţiei pentru Gasunie, companie care, recent, a intrat în vizorul Moody’s în vederea unui downgrade, tocmai din cauza îngrijorării referitoare la consecinţele nefaste ale schimbării metodologiei de tarifare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *