Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență care schimbă reglementările actuale privind energia regenerabilă, iar unele dintre prevederi fac referire la garanțiile de origine pentru industria regenerabilă.
Garanțiile de origine (GO) se vor putea tranzacționa, inclusiv în afara țării pe viitor, ceea ce industria regenerabilă din România cere de multă vreme, iar Autoritatea de Reglementare va fi cea care, în interiorul unor termene specificate clar, trebuie să emită legislația referitoare la emiterea, urmărirea și transferul GO. ANRE se va înscrie în asociația de profil (AIB). Pentru capacitățile de producție de energie regenerabilă care beneficiază de alte scheme de sprijin, există un statut special al GO, care vor fi folosite de un operator desemnat de Guvern. Acesta din urmă va organiza licitații prin care consumatorii industriali și furnizorii interni vor participa pentru a le cumpăra, iar sumele rezultate vor fi folosite pentru investiții în energie.
GO este un instrument care atestă că un MWh de energie electrică este produs din surse regenerabile.
Iată mai jos modificările aduse la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 163/2022, așa cum apar în proiectul de OUG:
30. La art. 19, alin. (1) – (4) se modifică și vor avea următorul cuprins:
”(1) Garanția de origine se emite ca răspuns la cererea unui producător de energie din surse regenerabile, inclusiv gaze din surse regenerabile și de energie electrică din sursă nucleară,
(2) În conformitate cu prevederile prezentului articol, până la finalul trimestrului III al anului 2025, ANRE se mandatează în vederea angajării unor studii privind elaborarea reglementărilor necesare în vederea emiterii și urmării a garanțiilor de origine pentru:
a) energie electrică;
b) gaze din surse regenerabile;
c) energie termică.
(3) În termen de 120 zile de la finalizarea fiecărui studiu menționat la alin. (2) ANRE elaborează și aprobă prin ordin al președintelui următoarele:
a) Regulamentul de emitere şi urmărire a garanţiilor de origine pentru energia electrică produsă din surse regenerabile de energie și sursă nucleară, ce include și stabilește:
(i) regulile privind obligativitatea furnizorilor de a proba eticheta de energie electrică numai cu garanţia de origine;
(ii) condiţiile privind emiterea, valabilitatea, transferul, anularea şi expirarea garanţiilor de origine, în conformitate cu alin. (4)-(13), exceptând punctele (ii) și (iii) ale alineatului (12) litera b);
(iii) metodologia de calcul al mixului energetic rezidual;
b) Regulamentul de emitere și urmărire a garanțiilor de origine pentru gaze din surse regenerabile, ce include și stabilește condițiile privind emiterea, valabilitatea, transferul, anularea și expirarea garanțiilor de origine pentru gaze din surse regenerabile.
c) Regulamentul de emitere și urmărire a garanțiilor de origine pentru energia termică produsă din surse regenerabile, ce include și va stabilește condițiile privind emiterea, valabilitatea, transferul, anularea și expirarea garanțiilor de origine pentru energia termică produsă din surse regenerabile.
(4) Prin excepție de la prevederile alin. (1) garanțiile de origine aferente capacităților de energie din surse regenerabile care au beneficiat/beneficiază de scheme de sprijin după data de 1 aprilie 2022, pentru perioada în care aceștia beneficiază de ajutorul de stat în conformitate cu legislația în vigoare în materie de ajutor de stat, emiterea și transferul de garanții de origine se realizează de către ANRE, în baza unei reglementări, care va stabili cel puțin următoarele:
a) deschiderea unui cont în RUGO pentru operatorul ce urmează a fi selectat de către ministerul de resort;
b) colectarea datelor privind cantitățile de energie electrică regenerabilă produsă și livrată în rețeaua electrică de către capacitățile care beneficiază/au beneficiat de schemă de sprijin, pe perioada de referință;
c) emiterea GO în contul producătorilor prevăzuți la alin.(4);
d) transferul garanțiilor de origine prevăzute la alin. (4) pct. c) din contul producătorilor în contul operatorului prevăzut la punctul a).”
31. La art. 19, după alin. (4), se introduce un nou alin. (41) cu următorul cuprins:
”(41) Garanțiile de origine aferente cantităților de energie electrică regenerabilă ce fac obiectul contractelor de achiziție de energie din surse regenerabile de tip PPA, destinate consumului intern de energie electrică, intrate în vigoare după data de 1 aprilie 2022, produse în capacități de producere deținute de producătorii de energie din surse regenerabile, alții decât cei prevăzuți la alin. (4), se transferă/se utilizează, după caz, direct de la producătorul de energie electrică regenerabilă cumpărătorului, la solicitarea acestuia, prevăzut în contractului de achiziție de energie din surse regenerabile de tip PPA.”
32. La art. 19, alin. (10) și (11) se modifică și vor avea următorul cuprins:
(10) ANRE supraveghează emiterea, transferul şi anularea garanţiilor de origine în conformitate cu regulamentele de emitere şi urmărire a garanţiilor de origine pentru: energia produsă din surse regenerabile, sursă nucleară și pentru gaze din surse regenerabile, după intrarea în vigoare a regulamentelor de la alin. (3).
(11) ANRE instituie mecanisme corespunzătoare pentru a asigura faptul că garanţiile de origine sunt emise, transferate şi anulate electronic şi că sunt exacte, fiabile şi greu de fraudat şi se asigură că cerinţele pe care le impun respectă standardul CEN – EN 16325, cu modificările și completările ulterioare, la data intrarii în vigoare regulamentelor de la alin. (3).
33. La art. 19, după alin. (15), se introduc doisprezece noi alin. (16)-(28) cu următorul cuprins:
”(16) Regulamentul de emitere și urmărire a garanțiilor de origine pentru energia electrică produsă din surse regenerabile de energie, aprobat prin HG nr. 1232/2011, se abrogă la data intrării în vigoare a Ordinului ANRE de aprobare a Regulamentului de emitere și urmărire a garanțiilor de origine pentru energia electrică regenerabilă, menționat la alin. 3 lit. a).
(17) ANRE, în calitate de entitate emitentă a garanțiilor de origine, poate încheia acorduri cu alte organisme emitente sau asociații reprezentative ale organismelor emitente, inclusiv Association of Issuing Bodies (AIB), în vederea armonizării sistemelor de garanții de origine și a efectuării de transferuri transfrontaliere în format electronic.
(18) În termen de maxim 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, ANRE întreprinde demersurile necesare pentru înscriere la AIB ca membru observator.
(19) În termen de maxim 60 zile de la finalizarea studiilor prevăzute la alin. (2), ministerul de resort va elabora și publica pe site-ul propriu o evaluare a impactului deschiderii pieței destinate tranzacționării garanțiilor de origine, realizată într-un sistem standardizat uniform, recunoscut reciproc la nivelul Uniunii Europene.
(20) Informațiile conținute în cuprinsul etichetelor de energie; a ofertelor pentru energie; contractelor bilaterale de energie, de vânzare-cumpărare, de furnizare energie electrică, de agregare sau alte documente specifice cu referire la energie regenerabilă, atunci când se face referire energie electrică și termică din surse regenerabile, trebuie dovedite prin deținerea și/sau anularea, transferul de garanții de origine specifice și aferente cantității de energie din surse regenerabile, după caz.
(21) În vederea aplicării alin. (4) până la data de 1 august 2025 ANRE instituie un registru pentru consemnarea beneficiarilor de scheme de sprijin, care va cuprinde cel puțin următoarele elemente:
a) numele beneficiarilor de ajutor de stat;
b) numărul garanțiilor de origine aflate în contul producătorului;
c) regimul/valabilitatea garanțiilor de origine aferente fiecărui beneficiar;
(22) În vederea aplicării alin. (21) ministerul de resort are obligația să transmită către ANRE, până la data de 1 iulie 2025, și ulterior, în fiecare lună, lista unităților de producere a energiei din surse regenerabile care au beneficiat de ajutor de stat.
(23) Atribuțiile operatorului desemnat de către ministerul de resort, prevăzut la alin. (4) sunt următoarele:
a) administrează, organizează şi desfăşoară sesiuni de licitație trimestriale pentru tranzacționarea garanțiilor de origine prevăzute la alin. (4);
b) evaluează și documentele justificative ale cererii de participare la licitaţii de la punctul a);
c) evaluează eligibilitatea solicitantului care depune o cerere de participare la licitaţiile de la punctul a);
c) notifică solicitantul cu privire la selecţia acestuia în cadrul unei licitaţii;
e) publică anunţul privind rezultatul licitaţiilor de la punctul a);
f) elaborează procedura de organizare a sesiunilor de licitații trimestriale de la punctul a).
(24) Licitațiile prevăzute la alin. (23) se organizează trimestrial astfel:
a) Sesiunea nr 1 organizată cu consumatori industriali, în calitate de compărători, care au obligația de aplicare de la 01 ianuarie 2024 a reglementărilor UE privind raportarea de sustenabilitate corporativă (reglementări CSRD), conform prevederilor legale în vigoare europene sau naționale, în limitele consumului realizat;
b) Sesiunea 2 organizată pentru numărul de garanții de origine nechiziționate la punctul a), rămase în contul operatorului de la alin (4), organizată cu furnizori de energie electrică, în calitate de cumpărători, ce pot achiziționa garanții de origine în limita cantității de energie electrică furnizată la nivel național în trimestrul anterior.
(25) În termen de 3 zile lucrătoare de la încheierea fiecărei sesiuni de licitație, operatorul prevăzut la alin. (4) comunică datele rezultate către ANRE și publică pe site-ul propriu, în vedere efectuării transferurilor/utilizărilor/anulărilor de garanții de origine, după caz.
(26) Sumele rezultate din tranzacționarea GO prevăzute la alin. (4) pe piața prevăzută la alin. (24) sunt transferate către ministerul de resort, în conformitate cu registrul ANRE, conform acordului stabilit între operatorul platformei de tranzacționare prevăzut la alin. (4) și ministerul de resort.
(27) Sumele prevăzute la alin. (26) sunt utilizate în scopul realizării de investiții în sectorul energetic prevăzute în PNIESC.
(28) Ulterior intrării ANRE în AIB, până la data de 1 iunie 2026 ANRE va stabili împreună cu ministerul de resort un calendar privind deschiderea graduale a unei piețe de tranzacționare a garanțiilor de origine într-un sistem standardizat uniform, recunoscut reciproc la nivelul Uniunii Europene până la data de 1 ianuarie 2027.”