Gazprom, care a raportat prima pierdere anuală din 1999 încoace, ar urma să aibă o perioadă lungă de rezultate slabe. China nu poate substitui livrările profitabile de gaze către Europa

Gigantul rus Gazprom, deținut de Kremlin, cândva cea mai profitabilă companie din Rusia, s-ar putea confrunta cu o perioadă lungă de performanțe slabe, în încercarea de a compensa declinul vânzărilor de gaze pe piețele europene pierdute cu livrările pe piața internă și cu exporter spre China, scrie Reuters.

Compania a anunțat recent o pierdere netă anuală de 7 miliarde de dolari, prima din 1999 încoace, ca urmare a declinului abrupt al comerțului cu Europa.

Problemele Gazprom reflectă impactul profund pe care sancțiunile europene l-au avut asupra industriei gazului din Rusia, precum și limitările parteneriatului tot mai mare al Moscovei cu China, arată Reuters. Impactul sancțiunilor internaționale asupra exporturilor de petrol a fost mai ușor de absorbit de Moscova, deoarece Rusia a reușit să redirecționeze exporturile de petrol pe cale maritimă către alți cumpărători.

Gazprom s-a bazat pe Europa ca fiind cea mai mare piață de desfacere până în 2022, când conflictul dintre Rusia și Ucraina a determinat UE să reducă importurile de gaze rusești. Rusia a furnizat în total aproximativ 63,8 miliarde de metri cubi (mld. mc) de gaze către Europa pe diferite rute în 2022, potrivit datelor Gazprom și calculelor Reuters. Volumul a scăzut și mai mult, cu 55,6%, până la 28,3 miliarde de metri cub, i anul trecut.

Asta în comparație cu un vârf de 200,8 miliarde de metri cubi pe care Gazprom i-a pompat în 2018 către UE și alte țări, cum ar fi Turcia.

Exploziile misterioase la gazoductele submarine Nord Stream care merg direct din Rusia către Germania, în septembrie 2022,  au subminat, de asemenea, în mod semnificativ comerțul cu gaz rusesc cu Europa.

Rusia s-a îndreptat către China, încercând să își sporească vânzările de gaze prin conducte către această piață la 100 de miliarde de metri cubi pe an până în 2030. Gazprom a început livrările de gaze prin gazoduct către China prin conducta Puterea Siberiei la sfârșitul anului 2019. Rusia intenționează să atingă capacitatea anuală de 38 de miliarde de metri cubi a Power of Siberia până la sfârșitul acestui an, în timp ce Moscova și Beijingul au convenit, de asemenea, în 2022, asupra unor exporturi de 10 miliarde de metri cubi din insula Sahalin din Pacific.

Cea mai mare speranță a Rusiei este gazoductul Power of Siberia 2, care trece prin Mongolia, care este planificat să exporte 50 de miliarde de metri cubi pe an. Dar aceasta s-a lovit de unele piedici, mai ales din din cauza lipsei de acord asupra prețurilor.

„În timp ce Gazprom va vedea unele venituri suplimentare din exporturi atunci când toate aceste conducte vor fi în funcțiune, nu va putea niciodată să compenseze complet afacerile pe care le-a pierdut în comerțul cu Europa”, a declarat Kateryna Filippenko, director de cercetare în domeniul gazelor și al GNL la Wood Mackenzie.

Visul chinezesc al Gazprom?

De asemenea, Rusia s-a străduit până în prezent să înființeze un hub al gazelor în Turcia, o idee lansată pentru prima dată de președintele Vladimir Putin în octombrie 2022. De atunci, nu a fost raportată însă nicio evoluție semnificativă.

Chiar dacă Gazprom va reuși să pună în funcțiune conductele de aprovizionare a Chinei, veniturile din vânzări vor fi mult mai mici decât cele din Europa. Potrivit firmei de brokeraj BCS, cu sediul la Moscova, veniturile Gazprom din vânzările de gaze către Europa în perioada 2015-2019 au fost în medie de 3,3 miliarde de dolari pe lună, datorită unor livrări lunare de 15,5 miliarde de metri cubi.

Luând în calcul un preț de 286,9 dolari pentru 1.000 de metri cubi, conform datelor Ministerului rus al Economiei, și exporturile de gaze ale Gazprom de 22,7 mld. mc anul trecut, valoarea totală a gazelor vândute de companie către China ar fi putut ajunge la 6,5 miliarde de dolari pentru tot anul 2023.

Gazprom nu a publicat separat veniturile sale din vânzările către Europa sau China pentru 2023.

Dr. Michal Meidan, șeful departamentului China Energy Research de la Oxford Institute for Energy Studies, a declarat că este puțin probabil ca China să înlocuiască Europa în locul Rusiei ca piață de export de gaze foarte profitabilă.

„China oferă Rusiei o piață de desfacere, dar la prețuri și venituri mult mai mici decât o făcea Europa”, a spus ea.

În 2023, gazul rusesc prin gazoduct a fost vândut în China la 6,6 dolari pe milion de unități termice britanice (mmBtu), iar în primul trimestru din 2024, la 6,4 dolari/mmBtu, la un preț ușor mai mic. Asta în comparație cu un preț mediu al gazului rusesc în Europa de 12,9 dolari/mmBtu anul trecut.

Potrivit unui document consultat luna trecută de Reuters, Rusia se așteaptă ca prețul gazelor pentru China să continue să scadă treptat în următorii patru ani, în timp ce un scenariu mai pesimist nu exclude o scădere de 45% până la 156,7 dolari/1.000 de metri cubi (aproximativ 4,4 dolari/mmBtu) în 2027 față de 2023. Nu a precizat ce ar putea determina scăderea prețurilor, dar Rusia se confruntă cu o concurență din partea altor furnizori de gaze prin conducte către China, cum ar fi Turkmenistanul, precum și cu gazele naturale lichefiate transportate pe mare.

Datele financiare ale Gazprom, care includ și unitățile sale de petrol și energie, au arătat că veniturile din activitatea de gaze naturale s-au înjumătățit anul trecut, la puțin peste 3.100 de miliarde de ruble, în timp ce vânzările de petrol și condensat de gaze s-au ridicat la 4.100 de miliarde de ruble, în creștere cu 4,3%, potrivit casei de brokeraj BCS.

Alexei Belogoriyev, de la Institutul pentru Energie și Finanțe, cu sediul la Moscova, a declarat că ar fi imposibil pentru Gazprom să își restabilească profitabilitatea bazându-se doar pe afacerile sale cu gaze. El a spus că o schimbare strategică către producția și exportul de amoniac, metanol și alte produse de prelucrare a gazului pentru Gazprom este posibilă, dar nu va da un randament rapid.

„În același timp, perspectivele pentru Power of Siberia 2 rămân vagi: Cel mai probabil, China nu va avea nevoie de atât de multe importuri suplimentare în anii 2030 din cauza încetinirii probabile a creșterii cererii și a ratelor ridicate de producție internă de gaze”, a spus el.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *