Galonul de benzină a ajuns la trei dolari în SUA din cauza opririi oleoductelor Colonial

Pentru prima dată în ultimii şase ani, preţul mediu la benzină în SUA a ajuns miercuri la trei dolari galonul (un galon este echivalent cu 3,785 litri), pe fondul problemelor în aprovizionarea cu combustibil în sudul şi estul SUA, în condiţiile în care activitatea firmei Colonial Pipeline rămâne paralizată din cauza unui atac cibernetic, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Începând de vinerea trecută, firma Colonial Pipeline şi-a închis reţeaua de oleoducte cu o lungime de 8.850 de kilometri care este utilizată pentru a transporta carburanţi, inclusiv benzină, motorină şi combustibil pentru avioane, în ideea de a-şi proteja sistemele informatice.

Potrivit datelor furnizate de asociaţia automobiliştilor americani (AAA), miercuri, preţul mediu la nivel naţional de comercializare a benzinei a urcat până la 3,008 dolari galonul. În paralel, automobiliştii panicaţi au luat cu asalt benzinăriile în mai multe state, astfel că în unele localităţi din statele Carolina de Sud, Florida şi Carolina de Nord, peste 70% din benzinării au declarat că au rămas fără benzină.

Colonial Pipeline, unul dintre cei mai mari distribuitori de carburanţi din SUA, conectează rafinăriile din zona Golfului Mexic cu centrele urbane din Atlanta şi până în New York. Într-o zi normală compania transportă 2,5 milioane de barili (105 milioane de galoane) de combustibili, o cantitate care depăşeşte întregul consum al Germaniei.

Chiar dacă întreaga reţea de conducte a firmei Colonial ar fi repusă în funcţiune ar fi nevoie de aproximativ două săptămâni pentru ca benzină depozitată în zona Houston să ajungă la benzinăriile de pe coasta de est a SUA. În cazul motorinei şi combustibilului pentru avioane, durata tranzitului este chiar mai mare, aproximativ 19 zile, pentru că au o densitate mai mare şi se mişcă mai greu.

Oficialii americani şi-au exprimat frustrarea faţă de lipsa detaliilor cu privire la momentul în care reţeaua de oleoducte va fi repusă în funcţiune. Casa Albă a anunţat mai multe măsuri ca răspuns la o criză care pune în pericol relansarea economică post-pandemie.

„Guvernul american trebuie să se implice, trebuie să rezolve această situaţie. Mă tem că dacă vom avea o criză de aprovizionare cu combustibili, acest lucru va crea foarte multe probleme populaţiei”, a declarat marţi guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis înainte de a declara starea de urgenţă.

Administraţia Biden a emis duminică un ordin care prelungeşte perioada de timp pe care şoferii de camion pot să îl petreacă la volan atunci când transportă combustibili. De asemenea, autorităţile de reglementare au făcut primul pas spre suspendarea unei legi vechi de 101 ani (Jones Act) care interzice navelor sub pavilion străin să transporte produse între două porturi americani. În replică, firmele de trading cu combustibil au redirecţionat cel puţin un cargou internaţional cu benzină şi unul cu motorină spre coasta de est a SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *