mn

G7 vrea să plafoneze prețul petrolului rusesc la 65-70 de dolari barilul, Rusia a avertizat că nu va vinde nimănui la preț plafonat

G7 (principalele ţări industrializate din lume) analizează o plafonare a preţului la petrolul rusesc transportat pe mare în jurul a 65-70 dolari pe baril, a anunţat miercuri un diplomat din UE, transmite Reuters.

Ambasadorii din statele membre UE discută propunerea, cu scopul de a ajunge la o poziţie comună până la finalul zilei.

G7 are ca obiectiv impunerea din 5 decembrie plafonarea preţului petrolului rusesc transportat pe mare, ca parte a sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna ianuarie a crescut marţi cu 0,91 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 88,36 dolari.

Săptămâna trecută, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a anunţat că UE ar urma să aibă toate reglementările finalizate la timp pentru introducerea, în data de 5 decembrie, a unui plan G7 privind plafonarea preţului la petrolul rusesc.

Tot începând cu data de 5 decembrie, UE va interzice importurile de ţiţei rusesc, urmând ca importurile de produse petroliere ruseşti să fie interzise din 5 februarie 2023, ceea ce va lipsi Rusia de veniturile importante din petrol şi va forţa unul din cei mai mari producători şi exportatori mondiali de petrol să caute alte pieţe de desfacere.

În plus, planul G7, care este destinat să se adauge embargoului UE, va permite furnizorilor de servicii de shipping să ajute la exportul de petrol rusesc, dar numai la preţuri plafonate mai jos. Şi această măsură ar urma să intre în vigoare tot la data de 5 decembrie.

„Sancţiunile noastre vor acoperi ţiţeiul brut pentru statele membre UE, deci nu vom mai cumpăra ţiţei rusesc începând din data de 5 decembrie, şi am acoperit posibilul decalaj de preţ pentru cumpărătorii internaţionali în cel de al optulea pachet de sancţiuni”, a declarat Kadri Simson.

Agenţia Internaţională a Energiei a avertizat recent că o mişcare ce va lipsi Moscova de veniturile din exporturile de petrol ar crea şi mai multă incertitudine pe pieţele petroliere şi va pune şi mai multe presiuni asupra preţurilor, inclusiv la motorină.

Rușii avertizează că nu vând nimic nimănui la preț plafonat

Rusia nu va livra petrol sau produse petroliere către ţările care impun un plafon de preţ pentru exporturile sale de petrol şi ar putea, de asemenea, să reducă producţia de ţiţei, a declarat luni viceprim-ministrul Alexander Novak, citat de Reuters.

El a reiterat că Rusia rămâne un furnizor de petrol de încredere şi că introducerea unui plafon de preţ pentru petrolul rus va declanşa o scădere a ofertei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.