Guvernul a aprobat un memorandum care prevede ce demersuri trebuie făcute în vederea fuziunii între producătorul de energie electrică și termică al Bucureștiului, Elcen, și distribuitorul și furnizorul de energie termică al Capitalei, Termoenergetica.
“Realizarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat (SACET) respectiv producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice în Municipiul Bucureşti, în vederea utilizării optime a resurselor de energie şi cu respectarea normelor de protecţie a mediului, sănătăţii populaţiei şi dezvoltării durabile” este numele memorandumului care a intrat în ședința de Guvern de azi.
″De ce e nevoie de această fuziune? Pentru că e nevoie de un sistem centralizat de producție, transport, distribuție și furnizare a agentului termic. Vedem problemele de fiecare zi ale zecilor de mii de bucureșteni care nu au căldură și apă caldă. Pentru că ambele companii trebuie să lucreze împreună când vorbim de investiții. Degeaba ne pregătim noi să lansăm, în prima jumătate a acestui an, apeluri de proiecte de modernizare a CET-urilor (ELCEN – n.r.), dacă nu se modernizează și rețeaua de termoficare. Nu mai vorbesc de toate economiile de costuri care rezultă dintr-o fuziune″, a spus ministrul energiei, Sebastian Burduja, la briefingul de presă de la Guvern.
Ministrul spune că finalizarea fuziunii între cele două companii este posibilă până la finalul acestui an, dar, pentru asta “trebuie să fie de acord și Nicușor Dan”, menționând că fuziunea dintre cele două companii este “singura soluție” pentru București.
„Avem în România modelul de succes Oradea unde sistemul este integrat, modernizat și funcționează fără probleme. Prețul Gcal în Oradea este în jur de 400 de lei, cu o subvenție de doar 15%, la București prețul total este în jur de 1000 de lei, cu o subvenție de peste 65%. Vă dați seama ce ar putea face Primăria Generală cu banii care se duc pe subvenție la o Gcal scumpă?”, a mai spus Burduja.
Fuziunea se va realiza cu condiția ca toate datoriile Termoenergetica față de Elcen să fie plătite, cu termen estimat de 180 de zile. ″După finalizarea procedurii de fuziune, Municipiul București are posibilitatea realizării unui aport de capital la societatea absorbantă sau, după caz, la noua societate rezultată din procedura de fuziune, prin majorarea capitalului acesteia, în funcție de disponibilitățile financiare pe care le are la dispoziție″, prevede memorandumul.
La acest moment, datoriile Termoenergetica către Elcen se ridică la circa 800 de milioane de lei.
“Am condus ambele companii și vă pot spune foarte limpede că singura soluție este fuziunea între producătorul de energie electrică și termică și operatorul rețelei de termoficare din București, care va permite crearea unei companii noi, eficiente, moderne ce va putea atrage fonduri pentru realizarea sincronizată a investițiilor atât la nivelul surselor de producere, cât și la nivelul rețelelor de transport și distribuție a energiei termice.
Relația indisolubilă dintre ELCEN în calitate de producător majoritar și CMTEB în calitate de operator de transport este afectată de faptul că cele două entități au subordonare diferită dar și strategii diferite de dezvoltare, fără a exista o coerență în modernizarea și retehnologizarea într-o abordare unitară a celor două.”, a declarat și Claudiu Crețu, director general ELCEN.
Proiectul de fuziune între Elcen, companie în subordinea Ministerului Energiei și RADET (apoi Termoenergetica), companie din subordinea Primăriei Capitalei este o idee vehiculată de cinci ani de zile, dar încă nefinalizată.