Furnizorul de energie electrică, obligat să citească lunar contorul – proiect în Parlament

Furnizorul de energie electrică va fi obligat să citească lunar contorul pentru clienţii casnici, prevede o iniţiativă legislativă depusă la Parlament, citată de Agerpres. 

Propunerea legislativă pentru modificarea art.57 alin.(2) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012 a fost iniţiată de Ică Florică Calotă – deputat ALDE şi Neculai Iftimie – deputat PSD.

„Furnizorul trebuie să asigure citirea lunară a contorului pentru consumatorii casnici, să pună la dispoziţia acestora mai multe modalităţi de plată a energiei furnizate şi să permită să opteze pentru oricare dintre acestea”, se precizează în proiect.

„Facturile de electricitate emise de furnizorii din domeniu pentru consumatorii casnici au început să fie împovărătoare comparativ cu bugetul acestora. Prin emiterea unor facturi estimative de către furnizori şi prin obligativitatea plăţii acestora, foarte mulţi consumatori casnici, din care majoritatea pensionari, au devenit creditorii furnizorilor. Mai clar spus, în cazul emiterii facturii estimative, în care indexul evaluat este mai mic decât cel de pe contor, clientul casnic este obligat prin lege să plătească factura, altfel acestuia i se reziliează contractul şi este debranşat de la electricitate”, susţin iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, iar apoi în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Distribuitorii de energie electrică derulează un program de instalare de contoare inteligente care practic fac inutilă citirea contorului de către un operator uman, pentru că datele de consum se trimit în timp real. Însă, deşi programul iniţial prevedea ca până în 2020 80% din toate locurile de consum să fie dotate cu un astfel de smrtmeter, ANRE a modificat legea în cauză şi a eliminat aceste ţinte,  ceea ce face ca programul de instalare de contoare inteligente să fie întârziat în România.Detalii, în linkul de mai jos:

Lege nouă: ANRE pune frână la montarea contoarelor inteligente de energie electrică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *