Furnizoriii de electricitate ar putea fi scutiţi de taxa de 2% pentru certificatele verzi achiziţionate – surse

Apare o nouă exceptare, pentru furnizorii de energie electrică, potrivit unor surse din piaţă: în baza de calcul pentru taxa anuală de 2% nu va mai fi inclusă şi contravaloarea certrificatelor verzi care sunt achiziţionate, conform legii, de la producătorii de energie din surse regenerabile. Totul depinde de ce va decide în final ANRE, care ar fi însă de principiu de acord. 

“Cum mai există excepţii, reglementatorul s-a gândit să scoată din baza de calcul pentru taxa de 2% pentru furnizare şi certificatele verzi. A fost exceptată contribuţia pentru cogenerare, este exceptată producţia de energie pe bază de cărbune, se va excepta şi achiziţia de certificate verzi”, ne-au declarat surse apropiate situaţiei.

Taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie, care trebuie plătită Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei de către toate companiile licentiate, a fost decisă de Guvern prin celebra OUG 114, iar ulterior a fost reglementată ulterior de ANRE. Iniţial, fiecare companie plătea această taxa la nivelul de 0,1%.

Creşterea la 2% a contribuţiei, de la 0,1%, a băgat în fibrilaţii mai ales furnizorii şi traderii de electricitate şi gaz pentru că, aşa cum s-a înţeles iniţial, se aplică pe tot lanţul producător-distribuitor-furnizor (furnizori) sau trader (traderi) şi totul se închide în preţul final cu care producătorul/traderul vinde marfa. Astfel, în preţul final la consumator, taxa ar fi ajuns la peste 8%, ceea ce ar fi trimis furnizorii, mai ales cei mici, direct în faliment.

Ulterior însă, ANRE a reglementat faptul că taxa se aplică doar pe marjă, la furnizare şi trading (nu intră producţia, transportul şi distribuţia), dar acea marjă includea şi partea din cifra de afaceri a furnizorului cu achiziţia de certificate verzi şi transferul lor în facturi. Acum, din ce spun sursele noastre, ANRE ar intenţiona să excepteze şi certificatele verzi, pentru furnizori şi traderi. Însă, totul depinde de decizia care se va lua în comitetul de reglementare.

Sursele noastre spun că, urmare a acestor exceptări, sumele care vor fi încasate de către ANRE în contul acestei taxe sunt mult mai mici decât cele vehiculate iniţial. “S-a vorbit despre mai mult de un miliard de lei, cel puţin pentru acest an, dar se pare că sumele vor scădea până la 600 de milioane de lei”

Potrivit ultimelor declaraţii ale oficialilor ANRE, din aceşti bani pe care, cel puţin teoretic, ANRE nu îi poate direcţiona către bugetul de stat, Autoritatea îşi doreşte să finanţeze proiecte de eficienţă energetică. Însă momentan nici acest lucru nu este posibil, fiind nevoie de schimbarea legislaţiei, iar oficialii ANRE au spus că au trimis Parlamentului şi Guvernului câteva propuneri în acest sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *