Consumul ridicat de energie din ultima perioadă, cauzat de temeperaturile scăzute, va genera şi costuri mai mari, care vor fi plătite de consumatori şi, posibil, şi de furnizori, a declarat vineri Marian Cernat, director în compania de stat Transelectrica.
„A crescut consumul de energie din cauza frigului, funcţionează toate centralele, iar costurile vor fi achitate de consumatori, dar doar după ce Autoriatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei va aproba acest lucru. Este posibil ca o parte din creşterea factrurii să fie suportată de furnizori”, a afirmat Cernat într-o conferinţă de presă, citat de Mediafax.
El a adăugat, răspunzând unei întrebări, că funcţionarea sistemului energetic de transport a energiei ar putea fi periclitată de apariţia chiciurii, în special în zona Dobrogei. „Dacă vremea se înrăutăţeşte, s-ar putea să avem probleme şi în reţeaua de transport, în special în Dobrogea. În general, cea mai expuspă este reţeaua de distribuţie”, a spus Cernat.
Totuşi, şansele ca întregul sistem energetic naţional să cadă sunt aproape nule, a afirmat directorul general al Termoelectrica, Constantin Ioaniţescu. Potrivit lui Ioaniţescu, sistemul energetic a căzut total o singură dată, în 10 mai 1977, pentru o perioadă de patru ore, iar pagubele au fost ridicate.
„Atunci au murit sute de mii de pui şi de vaci pentru că nu mai mergeau instalaţiile electrice de ventilaţie. Şansele ca aşa ceva să se mai întâmple sunt aproape nule”, a mai spus Ioaniţescu.
Sistemul energetic a fost repornit atunci de termocentrala Doiceşti (Dâmboviţa), care acum este una dintre cele mai învechite unităţi de producţie a energiei din România.