Furnizorii şi traderii de energie vor plăti taxa de 2% doar pe marjă. Toată piaţa trebuie să trimită ANRE cifrele în luna martie

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat modul de calcul al taxei de 2% pe cifra de afaceri din energie, impus de OUG 114, iar decizia finală care va fi şi publicată, este ca la furnizori şi traderi taxa să fie aplicată doar pe marjă.

„S-a decis ca în cazul furnizorilor şi traderilor să se aplice nişte exceptări. Ei plătesc contribuţia e 2% doar pe marjele lor. S-a decis asta în Comitetul de Reglementare al ANRE”, au spus sursele noastre.

De asemenea, a fost impusă data de 15 martie ca termen până la care companiile din sectorul energetic să trimită Autorităţii cifrele de afaceri ale activităţilor licenţiate, pe baza cărora ANRE va calcula această taxă.

Creşterea la 2% a contribuţiei, de la 0,1%, a băgat în fibrilaţii mai ales furnizorii şi traderii de electricitate şi gaz pentru că, aşa cum s-a înţeles iniţial, se aplică pe tot lanţul producător-distribuitor-furnizor (furnizori) sau trader (traderi) şi totul se închide în preţul final cu care producătorul/traderul vinde marfa. Astfel, în preţul final la consumator, taxa ar fi ajuns la peste 6%, ceea ce trimite furnizorii, mai ales cei mici, direct în faliment.

ANRE a elaborat un proiect de ordin, prin care se specifică faptul că taxa se aplică doar pe marjă, iar Comitetul de Reglementare a decis în final că aceasta va fi forma finală.

Doar traderii şi furnizorii vor beneficia de acest tratament. Producătorii şi distribuitorii vor plăti taxa de 2% pe toată cifra de afaceri

Rămâne întrebarea: Ce face ANRE cu banii?

În OUG 114 se arată că ANRE strânge această contribuţie, dar ANRE nu o poate vira bugetului de stat, prin propria lege de funcţionare. Rămânea ca legea bugetului să conţină o prevedere clară în acest sens care să arate cum se vor cheltui aceşti bani, care nu a venit. Opinia exprimată a fosa ca ANRE finanţează din acest fond proiecte de eficienţă energetică dar şi pentru asta este nevoie de o lege.

Cheltuielile de capital ale Autorității Naționale în Domeniul Energiei (ANRE) sunt aprobate prin ordin al președintelui ANRE indiferent de valoarea lor, a decis comisia de Industrii a Camerei Deputaților, votând un amendament propus de PSD prin care se introduce o derogare de la prevederile Legii nr.500/2002 privind finanțele publice, scrie însă Profit.ro
Camera Deputaților este prima cameră sesizată în ceea ce privește proiectul de modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea și funcționarea ANRE, amendat de comisie. Camera decizională este Senatul. Președintele Comisiei de Industrii, Iulian Iancu, a justificat introducerea acestui amendament în vederea asigurării autonomiei și independenței Autorității. „Trebuie să nu-i limităm autonomia și independența. Nimeni nu trebuie să intervină pe costurile ANRE. Cine să intervină? Guvernul?!”, a declarat Iancu, citat de Profit.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *