Furnizorii de energie electrică și gaze nu vor putea debranșa consumatorii pe perioada în care se aplică schemele de sprijin, potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu.
Un act normativ va fi elaborat în curând în acest sens, a spus ministrul, care a afirmat că măsura este necesară în contextul în care există furnizori care au emis facturi greșite care trebuie recalculate.
„După ce am văzut ce fac furnizorii, emit facturi şi forţează plata acestor facturi, existând acest risc al debranşării… Evident, când le dăm o sancţiune de refacere a facturii, de nepercepere a penalităţilor, evident că trebuie să ne asigurăm că nu pot fi abuzuri din partea furnizorilor împotriva oamenilor, că nu au capacitatea de negociere cu furnizorii cum au firmele mari, ne asigurăm că nu pot să-i debranşeze. Pe toată perioada aceasta de aplicare a legii nu vor fi debranşări nu doar pentru consumatorii vulnerabili, ci şi pentru restul consumatorilor”, a precizat Popescu, la briefingul de presă care a urmat ședinței de Guvern.
Consumatorii vulnerabili nu pot fi debranşaţi conform Legii consumatorului vulnerabil şi Legii 259/2021 privind compensarea şi plafonarea facturilor la energie.
Decizia de a nu se putea debranșa consumatorii, inclusiv pentru neplată, a mai fost luată și în trecut și s-au acumulat datorii de un sfert de miliard de lei la furnizori în mai puțin de un an. Legea în cauză a fost schimbată, dar acum ministrul spune că este cazul ca interdicția să fie reintrodusă.
„Aşa este, între timp acest lucru s-a reglat. Dar între timp a apărut în piaţă un comportament incorect, să spunem, din partea celeilalte părţi, a furnizorilor, iar noi trebuie să fim echilibraţi şi să venim şi în sprijinul clienţilor, atunci când este cazul. Şi faptul că s-au întocmit milioane de facturi, aşa cum ne demonstrează realitatea, într-un mod eronat şi există acest risc ca până la finalizarea tuturor litigiilor cu ANRE oamenii să fie debranşaţi, nu poate să rămână aşa, de aceea introducem (această măsură de interzicere a debranşării – n.r.)”, a precizat ministrul răspunzând întrebărilor jurnaliștilor.
Mecanismul actual de plafonare a prețurilor și compensare a facturilor se aplică până la 1 aprilie. După acea dată, cel puțin la energie electrică TVA va scădea la 5%, iar statul va suporta contravaloarea certificatelor verzi și a taxei de cogenerare din factură, potrivit ultimelor intenții anunțate de Guvern.