Furnizorii de gaze, obligați la windfall tax prin lege. Cum sună prevederea legală votată

Camera Deputaților a votat modificările la legea energiei, iar una dintre ele vizează instituirea unei taxe speciale pe profitul furnizorilor de gaze, de 90%, plătită în anumite condiții, timp de un an de zile de acum încolotaxa furniz

Pe scurt, până la 30 iunie 2021, furnizorii de gaze vor plăti statului 90% din cât câștigă din diferența între 68 de lei/MWh și prețul de achiziție al gazelor pe care le vând consumatorilor casnici. Dacă furnizorul cumpără gaze din piață la peste 68 de lei, nu se mai plătește nicio taxă. Taxa a fost introdusă de deputatul PSD Iulian Iancu.

Iată exact prevederea legală votată de Camera Deputaților:

Art. XIV. – (1) În perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei legi și data de 30 iunie 2021, prețul de vânzare al gazelor naturale de către titularii de licență de furnizare a gazelor naturale, licențiați în conformitate cu prevederile Legii nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu modificările și completările aduse prin prezenta lege, către clienţii casnici, producătorii de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei este format în condiții de piață liberă din costul unitar al gazelor naturale din care se exclud cantitățile de gaze naturale din import și înmagazinare, la care se adaugă tariful de transport, tariful de distribuție, tariful de înmagazinare și tariful de furnizare, plus taxele aferente.

(2) În cazul în care, la formarea prețului în perioada și condițiile stipulate la alin. (1), furnizorii vor aplica la costul unitar al gazelor un cost mai mare decât costul real de achiziție, suma rezultată din diferența dintre prețul real de achiziție și prețul reglementat al producătorilor în valoare de 68 lei/MWh, stabilit prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările ulerioare, se împarte în următoarele proporții: 10% rămâne la furnizor și 90% se colectează la bugetul de stat într-un cont special și este utilizată exclusiv pentru protecția clienților vulnerabili. Calculele se fac lunar, pentru luna anterioară.

(3) Schema de la alin. (2) se aplică doar pentru cantitățile de gaze naturale care au un preț de achiziție sub prețul de 68 lei/MWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *