Furnizorii de energie și gaze vor avea în prețul final o componentă reglementată de stat și un profit plafonat – proiect

Noua schemă de sprijin pentru consumatorii de energie electrică și gaze care ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie în locul celei actuale, va conține o marjă reglementată pentru furnizor și un profit plafonat, potrivit draftului de OUG pe această temă, care nu a intrat încă în dezbatere publică.

Guvernul va interveni să plafoneze prețurile energiei și gazelor pentru clienții casnici și comerciali timp de un an de zile , începând cu 1 aprilie, dar nu va interveni asupra prețurilor din piața angro, de unde furnizorii își cumpără energia li gazul. Diferența dintre prețul total să-i spunem “real” și cel plafonat la care va vinde furnizorului va fi decontată în continuare de stat furnizorului, dar apare un element de noutate: furnizorul va avea o marjă reglementată și un profit plafonat.

După cum a fost anunțat, la energia electrică prețul final plafonat va fi, de la 1 aprilie, de 0,68 lei/kWh pentru casnicii cu un consum de maximum 100 kWh lunar, 0,80 pentru cei care consumă între 100 și 300 kWh.

La toți clienții noncasnici, cu excepția celor mari care au alte scheme de sprijin, prețul va fi de 1 leu/kWh. La gaze, prețul final plafonat va fi de 0,31 lei/kWh pentru casnicii cu un consum de maximum 1.200 de metri cubi pe an, și la 0,37 lei/kWh pentru cei noncasnici cu un consum de maximum 28.000 MWh. Plafoanele sunt pentru prețurile finale, cu toate taxele, iar consumul luat în calcul este cel de anul trecut, 2021.

Cum se vor forma prețurile

Prețul final la energie electrică și gaze va fi format, ca și până acum, din costul de achiziție, tarifele de rețea, componenta furnizorului și taxe, chiar dacă este plafonat. La achiziție, din ce se înțelege din draft, nu se intervine în preț: se recunoaște un cost mediu, determinat lunar, pe baza costurilor reale de achiziție ale furnizorului, plus dezechilibre care nu pot depăși 5%.

După costul de achiziție și tarifele de rețea, care sunt reglementate, ajungem la componenta de furnizare. Aici este marea noutate: ea va fi reglementată – va fi un plafon maxim care poate fi trecut în factura clientului – și va conține un profit plafonat.

Cităm din draft: “Componenta de furnizare acoperă costurile necesare desfăşurării activităţii de furnizare şi o cotă de profit de maximum 5% din valoarea costurilor de furnizare, iar valoarea acesteia se stabilește de către fiecare furnizor și nu poate depăşi 73 lei/MWh pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, respectiv 12 lei/MWh pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale”.

Cel mai probabil, statul a luat măsura de a reglementa această componentă – în care înțelegem, din ce am discutat cu oameni din piață că sunt trecute și pierderile induse furnizorilor prin vechea schema, cel puțin în parte – pentru a se asigura că furnizorul nu “umflă” prețul final cu mult peste prețul final plafonat și pentru a nu returna mai mulți bani furnizorului.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.