Furnizorii de energie se tem de noi întârzieri la plata compensațiilor pe care trebuie să le primească de la stat

Asociația Furnizorilor de Energie atrage atenția că, urmare a noilor modificări legislative, ar putea creșe și mai mult întârzierea cu care ei trebuie să primească de la buget sumele pentru susținerea schemei de plafonare a prețurilor.

“Apare formularea de care nouă ne e cel mai frică: “în limita fondurilor disponibile”. E foarte stresant pentru noi, pentru că și așa sunt întârzieri mari la decontare, iar acest lucru ne arată că întârzierile la decontare vor crește”, a declarat președintele Asociației Furnizlorilor de Energie din România (AFEER), Laurențiu Urluescu la un eveniment al Asociației.

Prevederea apare în noul draft de OUG de modificare a legislației de plafonare-compensare, pus deja în dezbatere publică. Furnizorii spun că și la acest moment statul este dator cu circa 1,74 miliarde de lei către ei, în contul deconturilor întârziate din schema de plafonare a prețuilor la clienții finali, doar la energie electrică. Eu au încă de primit bani și din luna mai a anului trecut

De asemenea, reprezentanții furnizorilor au mai pus și că sursa bugetară din care se fac plățile, respetiv Fondul pentru Tranziția Energetică, se epuizează, în condițiile în care va fi nevoie în continuare de decontări pentru că plafoanele “mici”, respectiv cele de 0,68 și 0,8 lei/kWh, sunt sub prețurile energiei din piață, chiar dacă ultimele sunt în scădere.

Acest fond este alimentat din suprataxarea producătorilor, dar cum prețurile din piață scad, scad și încasările din acele taxe.

“Fondul nu prea se mai alimentează, pentru că producătorii vând la 450 de lei/MWh, tradeii nu prea aduc nimic pentru că la 98% taxe totul e înghețat, nu se mai fac tranzacții. Avem o problemă de fond a Fondului, pentru că nu mai are intrări, are doar ieșiri”, a spus Urluescu.

Asociaţia Furnizorilor de Energie din România – AFEER, înfiinţată în anul 2006, cuprinde, în prezent, un număr de 37 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică și/sau de gaze naturale, care asigură furnizarea energiei atât către consumatori persoane fizice, cât şi către IMM-uri şi consumatori din toate categoriile de agenţi economici, care activează în România, cu o cotă de piaţă de circa 85% din consumul final de electricitate și gaze naturale.

Citește și:

Legea de plafonare a prețurilor la energie și gaze se modifică – proiect de OUG. Schimbări majore pentru clienți și pentru companii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *