Furnizorii de energie se plâng de reglemenarea excesivă și netransparentă și de incertitudinea viitorului: “noul plafon de decontare de 900 de lei/MWh este o nouă lovitură dată pieței”

Asociația Furnizorilor de Energie (AFEER) arată că în urma excesului de reglementpri adoptate rapid și netransparent, piața a ajuns în impas, cu efecte negative și asupra lor și asupra clienților.

“Ultima decizie a Parlamentului, promulgată de Președintele Klaus Iohannis, de a modifica legea 153/2022 și de a introduce un nou plafon pentru decontare, de 900 lei/MWh, este o lovitură în plus dată pieței. Adoptată absolut netransparent, fără consultarea actorilor din piață, noua modificare legislativă nu face decât să dea dreptate, o dată în plus, Comisiei Europene, care, în recentul Raport de țară privind statul de drept, sublinia că România ”nu a înregistrat niciun progres în ceea ce privește asigurarea unei consultări publice eficiente înainte de adoptarea unui proiect legislativ”!

O dovadă în plus că noul plafon adoptat de parlamentari nu are legătură cu ceea ce se întâmplă în piață îl reprezintă ofertele de vânzare depuse de producări, de 1.000 lei/MWh, mult peste plafonul de 900 lei/MWh. De altfel, licitațiile de pe OPCOM, la acest preț, au fost anulate, pentru că nici un furnizor nu a dorit să participle”, arată AFEER într-o informare transmisă presei.

Furnizorii aduc aminte că au achiziționat energie electrică pentru consumatori din timp, încă de anul trecut pentru acest an, la prețuri mai mari, chiar și de peste 2.000 lei/MWh, multe prin mecanisme publice de tranzactionare, pentru că atunci li s-a cerut să se contracteze din timp, ca să aibă energie electrică pe termen lung pentru consumul clienților lor.

Așadar, acum, impunerea unui preț maxim de decontare, redus la 900 de lei/MWh este foarte riscantă, și chiar dacă acum prețurile din piața spot sunt în scădere iar mecanismul de achiziție centralizată MACEE la 450 de lei/MWh asigură un preț bun, rămân achizițiile mai mari din trecut (inclusiv de la producători de stat care au vândut la 2.500 de lei/MWh energie cu livrare acum) și nesiguranța prețului din viitor.

“Pe piețele regionale și europene la termen se observă o inversare a tendinței în ceea ce privește prețurile: odata cu sfarsitul primaverii, acestea au început să crească, atât la gaze naturale, cât și la energie electrică”, arată AFEER. “Astfel, un plafon de 900 lei/MWh nu garanteaza acoperirea costurilor de achiziție a energiei electrice in conditiile plafonarii preturilor la consumatori”, mai arată Asociația.

Furnizorii spun că sunt de fapt într-o incertutudine totală: tranzacții pe piețele la termen nu se fac, practic nu există o referință de preț al energiei, nu știu decât cu foarte puțin timp înaintea debutului perioadei de livrare (cu doar 3 zile înainte) ce cantitate de energie vor primi prin MACEE la 450 de lei pentru consumul clienților lor și se întreabă, retoric, ce se va întâmpla dacă, așa cum s-a întâmplat acum, când plafonul de decontare a scăzut de la 1.300 la 900 de lei/MWh fără să li se spună înaninte, va scădea din nou plafonul, la 700 de lei, de exemplu?

În plus, acest plafon poate duce la repetarea unei situații din trecut, când furnizorii nu au mai vrut să ia clienți comerciali noi, sau să îi re-oferteze pe cei vechi. În condițiile în care statul nu le recunoaște decât un cost de achiziție de 900 de lei/MWf, furnizorii ar putea decide să-și reducă practic volumele către clienți pentru a-și reduce riscul de a face pierdere dacă prețurile din piață cresc, iar costul lor mediu de achiziție va fi peste 900 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *