Furnizorii de energie se plâng de consumatori: Denunţă unilateral contractele, e nevoie de penalităţi de la ANRE

Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică spune că ANRE trebuie să găsească o soluţie pentru ca cei care denunţă unilateral contractele de furnizare a energiei electrice să fie penalizaţi, iar contractele să fie securizate.

„Unii dintre participanţii la piaţă denunţă unilateral contractele. Nu este un lucru corect. Poate produce multe perturbări în piață”, a declarat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER, în cadrul conferinței „Cooperarea inter-instituțională în beneficiul mediului de afaceri și consumatorilor”, organizată de Consiliul Concurenţei.

Declaraţia lui Lungu a apărut pe pagina de facebook a AFEER, asociaţie care reprezintă 34 de furnizori mari de energie electrică din România, unii dintre ei fiind în acelaşi timp şi producători sau consumatori.

Potrivit lui Lungu, dacă anul trecut au fost vânzători care au renunţat la contracte, în anii anteriori, precum şi anul acesta cumpărătorii sunt tentaţi să denunţe unilateral contracte; tentaţiile depind de cum se mişcă piaţa în comparaţie cu anul anterior. „Trebuie să găsm o soluție prin care să securizăm contractele, pe toate platformele care funcționează în România. Adică, cel care denunță contractul să plătească efectele pe care le produce. Aș ruga ANRE să introducă acest lucru în toate contractele avizate de dânşii”, a mai spus Lungu, în postul de pe facebook.
În plus, acesta crede că ar trebui introduse elemente prin care contractele să fie mai flexibile, astfel încât să se mărească lichiditatea în piață.

“Reamintim, în prezent, din cauza reglementărilor, primare şi secundare, producătorii cu capacităţi instalate peste 3 MW, trebuie să vândă toată producţia pe platformele administrate de OPCOM, la preţuri şi cantităţi fixe, ceea ce induce o mare rigiditate la vânzările angro de energie electrică”, mai spune AFEER.

Pe de altă parte, preşedintele AFEER este de părere că trebuie să existe o proporţionalitate echilibrată între piaţa spot (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) şi cea la termen. „Anul trecut, cei care au avut contracte pe termen lung au câștigat, dar anul acesta au pierdut. Dacă ar fi o proporție de 70-75% contracte pe termen lung și restul pe piața pentru ziua următoare, probabil că ar fi o variantă rezonabilă”, a mai spus Lungu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *