Furnizorii de energie nu vor factura dezechilibrele prosumatorilor cu instalații de cel mult 400 kW

Doar prosumatorii cu instalații fotovoltaice de până la 400 kW nu vor plări dezechilibrele produse, potrivti unei modificări a legii energiei, deja publicată în Monitorul Oficial.

“La articolul 21, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (31), cu următorul cuprins:

(3.1) Ȋn cazul prosumatorilor care dețin centrale electrice din surse regenerabile cu puteri electrice instalate mai mici de 400 kW pe loc de consum, furnizorii de energie electrică nu facturează pentru locul de producere și consum contravaloarea dezechilibrelor aferente atât energiei electrice consumate, cât și energiei electrice produse și livrate în rețeaua electrică.”

Prevederea apare în noua OUG de modificare a legislației referitoare la mecanismul de plafonare a prețurilor, care a fot publicată în Monitorul Oficial la finalul săptămânii trecute.

Prevederea vine de fapt să restabilească o situație anterioară. Anul trecut, o nouă lege adoptată cu impact asupra prosumatorilor extindea de la 400 la 900 kW puterea instalației prosumatorilor pentru care nu se plătesc dezechilibre. La finalul anului, președintele Iohannis nu a promulgat însă legea, ci a trimis-o la reexaminare, una dintre chestiunile solicitate vizând reducerea capacității prosumatorilor pentru care aceștia nu plătesc dezechilibre.

Senatul este prima cameră solicitată să modifice legea în sensul reexaminării solicitate de Președinție, iar două Comisii, cea de Energie și cea Economică au adoptat raportul cu revenirea la puterea de 400 kW pentru care nu se plătesc dezechilibre. Urmează votul în plen, după care legea va merge în Camera Deputaților.

Citește și:

Asociația Prosumatorilor cere ANRE penalizarea furnizorilor care întârzie facturarea cu peste 30 de zile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *