Furnizorii de energie încă nu știu cum să emită facturile către firme, prosumatorii persoane juridice și asociații de proprietari, de la 1 ianuarie

Furnizorii de energie nu știu încă în ce mod vor emite facturile către clienții comerciali, către prosumatorii persoane juridice și către asociațiile de proprietari, începând cu 1 ianuarie, moment la care intră în vigoare facturarea electronică, a afirmat președintele Asociației Furnizorilor (AFEER), Laurențiu Urluescu.

Ca toate celelalte firme, și furnizorii de energie electrică sunt obligați ca, de la 1 ianuarie, să emită facturile către clienții non-casnici exclusiv electronic, prin sistemul e-factură. Problema este, spun ei, că sistemul e-factura nu acceptă emiterea facturilor la energie electrică așa cum este standarul de facturare la care obligă Autoritatea de Reglementare în Energie.

“De la 1 ianuarie, facturile emise către alte companii, businss to business, trebuie să fie emise prin platforma ANAF e-factura. Asta ne duce la nişte dificultăţi, respectiv standardul de facturare actual care este reglementat de ANRE nu se poate implementa în e-factura. Sperăm să avem o clarificare, o cooperare între cele două autorităţi, ANRE şi ANAF, în aşa fel încât până la 1 ianuarie să avem şi noi un model pe care să-l aplicăm”, spunea Urluescu încă de luna trecută.

“ANRE s-a implicat și a început sa discute problema, dar vorbim despre doua autorități, trebuie și din partea cealaltă…o sa fie mari probleme, suntem puși într-o situatie ingrată, daca faci ca ANRE, iei amenda de la ANAF, daca faci ca ANAF, riști să iei amendă de la ANRE”, a spus și azi Urluescu, la o întâlnire cu presa.

“Va trebui să ne asumăm un risc, să vedem care este probabilitatea mai mică să luăm amendă”, a spus oficialul asociației furnizorilor, care a arătat totuși cum s-ar putea proceda, chiar cu riscul de a primi amendă: “obligatia de a emite factura prin sistemul e-factura există deja pentru autorități publice….soluția gasită, până acum, de furnizori, este să emită factura simplu conform standardului ANAF și, separat, să trimită dateliile din factură catre client, asta deși ANRE spune că totul trebuie sa fie în factură” .

El a amintit că clienții aflați în această situație sunt și asociațiile de proprietari dar și prosumatorii persoane juridice. “Nu se mai pot emite facturi pentru prosumatori.  Prin sistemul ANAF, nu poți emite factura in numele altei persoane juridice. Acum furnziorul emite factura în numele prosumatorului, prin e-factura nu se va mai putea face acest lucru”, a spus Urluescu.

Potrivit acestuia, dacă de la sfârșitul lui martie încep să fie amendate firmele care nu emit factura prin sistemul e-factura, de la finalul lui iunie vor fi amendați și cei care nu s-ai integrat în sistem ca să primească factura prin e-factura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *