Franţa vrea să pună capăt producţiei de petrol şi gaze până în 2040

Ministrul francez al Tranziţiei Ecologice, Nicolas Hulot, a prezentat, miercuri, un proiect de act normativ care are drept obiectiv încetarea explorării şi producţiei de petrol şi gaze naturale pe teritoriul Franţei şi teritoriile de peste mări până în anul 2040, în speranţa că va reuşi să convingă şi alte ţări să urmeze acest exemplu, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
Potrivit textului prezentat miercuri în consiliul de miniştri, Franţa nu va mai elibera autorizaţii pentru efectuarea de lucrări de explorare de hidrocarburi, ceea ce înseamnă sfârşitul căutării de noi zăcăminte de petrol şi gaze. În paralel, actualele concesii de exploatare de hidrocarburi nu vor mai fi reînnoite după 2040, chiar dacă producţia ar putea continua şi după această dată.

Decizia este însă una cu caracter mai mult simbolic, pentru că Franţa produce doar aproximativ şase milioane de barili de hidrocarburi pe an, ceea ce reprezintă un procent din consumul său. În plus, Franţa va continua să importe şi să rafineze petrol pentru nevoile sale.

Nicolas Hulot a subliniat că Franţa va deveni „prima ţară puternic industrializată care îndrăzneşte să îşi asume, în mod unilateral, acest angajament”.

Proiectul de act normativ reprezintă una dintre promisiunile de campanie ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, care vrea să facă progrese cu implementarea acordului semnat la Paris în anul 2015 de aproape 200 de state privind combaterea încălzirii globale. Pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, Franţa intenţionează să pună capăt producţiei de electricitate pe bază de cărbune din 2022 şi să reducă la 50%, de la 75% în prezent, ponderea energiei nucleare în producţia de electricitate, iar în paralel să stimuleze creşterea producţiei de electricitate din surse regenerabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *